Karlovčanka oboljela od kravljeg ludila?

Karlovčanka oboljela od kravljeg ludila?

NACIONAL tvrdi kako je radna dijagnoza pacijentice u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", 25-godišnje Karlovčanke koja je u predkomatoznom stanju, bolest kravljeg ludila.

"Ona sigurno ima dijagnozu Creutzfeldt-Jakobove bolesti. Sumnja se na degeneracijsku bolest mozga. Postoje čak dva nalaza koja upućuju na to. Radi se o prionskoj bolesti koja je još upitna, ali sigurnost liječnika je 99-postotna", tvrdi Nacionalov izvor iz liječničkih krugova, koji dodaje da 25-godišnja Karlovčanka pokazuje sve parametre skore smrti te je liječnici još samo održavaju na životu. "Teško je 100 posto potvrditi kravlje ludilo bez biopsije mozga" – dodaje isti izvor.

Iako je sve čuvano od javnosti, široki medicinski krugovi upoznati su sa slučajem. Liječnici nastoje prije konačne potvrde isključiti sve ostale bolesti sa sličnim simptomima, a Nacional tvrdi kako sumnju u kravlje ludilo, zbog straha od eventualne panike, potpuno isključuju ili opovrgavaju.

Prema riječima oca, djevojka je prve probleme sa zdravljem osjetila u siječnju ove godine, kada ju je obitelj odvela u KBC Rebro gdje ju je primila prof. dr. sc. Vesna Brinar. Dr. Brinar je pretpostavila da se radi o stresu, pa je 25-djevojku poslala u toplice, gdje joj se stanje pogoršalo. Uz dotadašnje povremene slabosti i depresije, te pad tlaka počeli su nekontrolirani trzaji i povremeni gubici ravnoteže. Tada je djevojka prvi put dovedena u Zaraznu bolnicu, gdje je jedan inozemni stručnjak, vidjevši djevojku, posumnjao u kravlje ludilo.

Tek tada su, tvrdi Nacional, počele komplikacije, jer da bi se sa sigurnošću mogla dijagnosticirati bolest potrebno je izvršiti biopsiju mozga. Naime, već nekoliko mjeseci traje potraga za inozemnim stručnjakom koji bi bio voljan izvesti taj zahvat.

Dr. Paladino, kome su se djevojčini roditelji obratili, rekao je kako on taj zahvat ne može izvesti jer je to preriskantno za njega i za njegov tim, tvrdi djevojčin otac s kojim su Nacionalovi novinari razgovarali prije mjesec dana. Paladino je odbio obaviti pretragu jer bi u slučaju da se radi o kravljem ludilu, jedina oprema za biopsiju u cijeloj Hrvatskoj, bila uništena - sterilizacija, naime, ne može uništiti uzročnika kravljeg ludila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U posljednjih mjesec dana Nacionalovi novinari kontaktirali su s liječnicom Brinar, koja je i dalje tvrdila kako se ne radi o kravljem ludilu. Dr. Brinar je izjavila kako je djevojka već tri puta testirana na tzv. protein 1433 koji upućuje na bolest, te da su sva tri nalaza negativna. No, zapravo se jedino biopsijom mozga može potvrditi ili odbaciti sumnja na kravlje ludilo, tako da, dok se ne obavi taj pregled, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da se ne radi o toj bolesti.

Iako su napravljene sve pretrage koje su isključile mogućnost da se radi o nekoj drugoj bolesti, liječnici ne žele u javnost izaći s dijagnozom, niti radnom, a kamoli konačnom. Radna dijagnoza služi kao usmjerenje u pregledima, a uspostavlja se na temelju simptoma koje pacijent ima, a koji pak pobuđuju sumnju liječnika na bolest.

Djevojka je liječena od "nekih gljivica" u mozgu, da bi zatim posumnjali da se radi o nekom obliku nasljedne epilepsije, piše Nacional čiji je izvor na kraju potvrdio da je radna dijagnoza bolest kravljeg ludila, a ne gljivice ili epilepsija.

Otac 25-godišnje Karlovčanke rekao je kako je ona kao dijete imala dobroćudan tumor na malom mozgu, te su joj nakon operacija ugradili implatant od kravljeg tkiva, što bi mogao biti jedan od uzroka zaraze. S druge strane djevojka se mogla zaraziti i u inozemstvu, ali i u Hrvatskoj.

Nacional je iz čak dva izvora saznao kako ovo nije prvi slučaj kravljeg ludila u Hrvatskoj, već da su do sada registrirane tri osobe oboljele od te bolesti, koje su bile hospitalizirane u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Jedna od njih navodno je zaražena putem transplantacije koštane srži.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara