Karpovu zapriječeno da posjeti Kasparova u zatvoru

ŠAHOVSKI velemajstor Anatolij Karpov u utorak nije uspio posjetiti i pružiti moralnu podršku svom starom šahovskom suparniku Gariju Kasparovu prilikom izdržavanja petodnevne kazne zatvora zbog sudjelovanja na protuputinovskim prosvjedima.

Kasparov je uhićen u subotu, prilikom incidenta koji se zbio na protuvladinim prosvjedima u Moskvi, a iz zatvora bi trebao biti oslobođen sutra.

"Karpov je pokušao posjetiti Kasparova, ali mu to nije bilo dozvoljeno", izjavila je Marina Litvinovič, članica glavnog odbora Kasparovljeve Ujedinjene građanske fronte.

"Karpov je član Javnog odbora, koji nadzire rad vlade i ima pravo da posjetiti pritvorenik. Svejedno, nisu mu to dozvolili", rekla je Litvinovič i dodala kako je Karpov najvjerojatnije htio dati moralnu podršku ili se uvjeriti kakvi su Kasparovljevi uvjeti boravka u zatvoru.

Karpov je svojevremeno bio jedna od najutjecajnijih osoba Sovjetskog Saveza. Tadašnji sovjetski čelnik Leonid Brežnjev ga je osobno proglasio "šahovskim kraljem" i rekao "da zadrži krunu", oduševljen time što je mladi velemajstor postao svjetskim prvakom 1975. godine.

Deset godina kasnije je titulu najboljeg od njega preuzeo Kasparov, koji je, kasnije rekao da je pobjeda nad Karpovim bila izazov komunističkom sustavu i simbol borbe za novu demokratsku Rusiju.

Danas, međutim, međusobne političke razlike šahista i nisu tako bitne.

"Čovjek je u nevolji, naravno da mi nije svejedno zbog toga", izjavio je Karpov za radio Slobodna Europa. Dodao je kako u Rusiji trenutno postoje četiri svjetska šahovska prvaka i da je njihova sudbina važna za ostale šahiste, kako u Rusiji, tako i u ostatku svijeta.

"Općenito govoreći, ne dijelim njegove političke stavove, ali to je nešto drugo. Nisam došao ovdje da ga politički podržim", rekao je Anatolij Karpov i dodao da je s Kasparovim proveo više vremena za šahovskom pločom nego s ijednim drugim šahistom.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara