KARZAIEVI IZBORNI SUPARNICI BIT ĆE I OSOBE KRVAVE PROŠLOSTI

Neki od najozloglašenijih ratnih vođa u Afganistanu moći će sudjelovati na predsjedničkim izborima, odlučilo je izborno povjerenstvo koje je u utorak objavilo konačnu listu kandidata.

Na listi se nalazi 18 protukandidata aktualnom predsjedniku Hamidu Karzaiu na izborima 9. listopada, a među njima nekoliko onih s krvavom ratnom prošlošću.

Zajedničko povjerenstvo UN-a i afganistanskih vlasti skinulo je s liste pet nepodobnih imena, no dopustilo je kandidaturu nekolicini najkontroverznijih osoba.

Karzaia (46) brojni Afganistanci, osobito paštunska većina kojoj i sam pripada, vide kao slabog političara ovisnog o američkoj pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Unatoč tome on je najveći favorit na prvim afganistanskim demokratskim izborima čak i nakon što je odbio potporu moćnog ministra obrane Mohammada Qasima Fahima.

Fahim je odlučio poduprijeti bivšeg ministra obrazovanja Yunusa Qanunia, koji uživa potporu i ministra vanjskih poslova Abdulaha Abdulaha. Sva trojica su Tadžici, druga po veličini etnička skupina u Afganistanu.

Američki izaslanik u toj zemlji Zalmay Khalilzad izjavio je kako mu je Fahim obećao da će poštivati pravila izbora, no i dalje postoji bojazan da bi se međusobno suparništvo kandidata moglo tijekom izbora pretvoriti u nasilje.

(Hina) xbcav ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara