Karzaijev suparnik spreman prihvatiti rezultate izbora

GLAVNI suparnik dosadašnjeg predsjednika Hamida Karzaia na predsjedničkim izborima u Afganistanu Yunus Qanooni, rekao je u ponedjeljak da će prihvatiti rezultate izbora nakon izvješća istražnog povjerenstva o nepravilnostima na koje je ukazao na dan izbora.

"Dogovorili smo pokretanje neovisnog povjerenstva koje će istražiti nepravilnosti na izborima", izjavio je on novinarima nakon sastanka s američkim veleposlanikom Zalmayom Khalilzadom i šefom misije Ujedinjenih naroda u Afganistanu Jeanom Arnaultom.

"Kako bih poštivao volju milijuna Afganistanaca i naše nacionalne interese, prihvatit ću rezultate izbora nakon istrage i glasat ću", izjavio je kandidat koji je odbio glasati u subotu.

"Želimo da izvješće neovisnog povjerenstva bude objavljeno prije rezultata izbora", dodao je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu su nešto prije zatvaranja biračkih ureda 14 od 18 kandidata, među kojima i Qanooni, tražili poništenje izbora koje su ocijenili nelegitimnim.

Tri kandidata su u nedjelju ipak izjavila da su spremni prihvatiti zaključke eventualnog istražnog povjerenstva.

Izborno povjerenstvo je objavilo u ponedjeljak da će tri stručnjaka, od kojih će dvojicu predložiti Ujedinjeni narodi i jednog EU, istražiti optužbe kandidata.

Prebrojavanje glasova će početi tek nakon prvih zaključaka stručnjaka, precizirao je zamjenik predsjednika izbornog povjerenstva Ray Kennedy.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara