Kašljanje može spriječiti infarkt

KAŠLJANJE do dolaska hitne pomoći može spasiti život mnogim bolesnicima u predinfarktnom stanju, tvrdi poljski istraživač dr. Tadeusz Petelenz koji je predložio da se taj postupak rastumači javnosti.

U tri četvrtine slučajeva infarkt se događa kod kuće, nerijetko kada je osoba sama. Krvotok se zaustavlja, žrtva gubi svijest i za par minuta dolazi do oštećenja mozga. Osoba najčešće umire za četvrt sata.

"Kako je gubitak svijest vrlo brz, ljudi obično nemaju dovoljno vremena da pozovu pomoć", kazao je dr. Petelenz, profesor u medicinskoj školi u Katowicama (Poljska). "No kada bi žrtve mogle ostati pri svijesti dok krvotok ponovno ne proradi i ne dođe pomoć, njihovi bi izgledi da prežive bili znatno veći."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Elektrošok ili defibrilacija jedina je pomoć kod infarkta. Kardiopulmonarno oživljavanje može omogućiti da mozak i srce izdrže još desetak minuta, što je dovoljno dugo vrijeme da prva pomoć stigne s defibrilatorom.

Dr. Petelentz je predstavio rezultate istraživanja provedenog na 115 osoba koje su se onesvijestile zbog kardiovaskularnih tegoba. Liječnici su im rastumačili kako će prepoznati njihove simptome, napose zadihanost, znojenje, umor.

Pacijenti su, osjećajući da bi se mogli onesvijestiti, primijenili kašljanje u 365 slučajeva. Prema rezultatima, simptomi su nestali u 292 slučaja, a liječnička je intervencija bila potrebna tek u 73 slučaja.

"Svi su bolesnici preživjeli do redovne terapije koja uključuje ugradnju pace-makera, operaciju srca (55 slučajeva) i intervenciju", kazao je poljski istraživač.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara