Kašmirski separatisti opovrgavaju umiješanost u teroristički napad u Bombaju

Kašmirski separatisti opovrgavaju umiješanost u teroristički napad u Bombaju
DVIJE glavne militantne islamističke skupine koje djeluju na području Kašmira i na koje službe sigurnosti sumnjaju da su odgovorne za teroristički napad u Bombaju u kojem je poginulo najmanje 190 ljudi, zanijekale su svoju umješanost u napad, piše Guardian.

Glasnogovornik jedne od najvećih kašmirskih separatističkih skupina Lashkar-e-Taibe, koji sam sebe naziva "Doctor Ghaznavi", opovrgnuo je svaku ulogu svoje skupine u bombaškom napadu na pretrpane vlakove i željezničke kolodvore koje su prouzročile opći kaos u financijskom središtu Indije.

Nije utvrđeno koliko sigurnosne službe vjeruju takvom opovrgavanju. Istraživanje se i dalje intenzivno provodi, a provedene su i serije premetačina po cijelom gradu i zemlji. Visoki policijski dužnosnik rekao je da "imaju neke tragove".

Lashkar-e-Taiba osudila je napade rekavši da je to "nehuman i barbarski čin". "Islam ne dopušta ubijanje nevinih ljudi. Svaljivanje krivnje na Lashkar-e-Taibu za takav nečovječan čin pokušaj je indijanskih obavještajnih agencija da bace ljagu na kašmirske mudžahedine."  - kazao je.

Ista je skupina okrivljena za više većih napada u Indiji u posljednjih nekoliko godina, uključujući bombaški napad u New Delhiju u listopadu prošle godine u kojem je poginulo oko 60 ljudi.

Druga kašmirska skupina Hizb-ul-Mujahideen osudila je napade kao "nečuvene". Njihov glasnogovornik Ehsan Elahi rekao je da napadi na civile nisu dio njihova manifesta i da nikada nisu niti neće izvesti takve napade.

Kašmir je indijska pokrajina koja graniči s Pakistanom i obje zemlje polažu pravo na nju. Nuklearni rivali već su se borili oko Kašmira u dva rata u kojima je od 1989. ubijeno 45 000 ljudi. Indija optužuje Pakistan za pomaganje separatističkim kašmirskim skupinama, ali Pakistan opovrgava svaku povezanost i osuđuje napade.

U Bombaju vlakom dnevno putuje oko 6 milijuna ljudi. Dan nakon teškog napada jeftini su vlakovi i dalje krcati ljudima koji vise s vrata vagona, a oni koji si mogu priuštiti neko drugo prijevozno sredstvo su odustali od željeznice.

V.Š.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara