Katalonija ne može sastaviti vladu: Rajoy ne vidi alternative ponavljanju izbora

Katalonija ne može sastaviti vladu: Rajoy ne vidi alternative ponavljanju izbora

Foto: FAH

VRŠITELJ dužnosti španjolskog premijera Mariano Rajoy izjavio je da ne vidi alternative ponavljanju izbora u Kataloniji budući da se pobornici neovisnosti te regije ne mogu dogovoriti oko toga koga imenovati na čelo vlade.

Katalonija ne uspijeva sastaviti vladu još od regionalnih izbora održanih u rujnu zbog neslaganja između pobjednika izbora, koalicijskih stranaka koje se zalažu za neovisnost regije.

Ako novi kandidat ne bude izabran prije subote, automatski će biti sazvani novi regionalni izbori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Neuspješno sastavljanje katalonske vlade odražava političku situaciju na nacionalnoj razini u Španjolskoj nakon izbora 20. prosinca na kojima je pobijedila konzervativna Narodna stranka (PP), ali nije osvojila apsolutnu većinu, tako da postoji mogućnost da će svi Španjolci ponovno izaći na izbore ove godine.

"Ja iskreno ne znam što bi se moglo dogoditi u idućih pet dana, ali vjerujem da bi bilo najbolje da (vršitelj dužnosti regionalnog čelnika Artur) Mas odustane od neovisnosti, a budući da se to ne čini mogućim, nema alternative izborima", rekao je Rajoy u intervjuu za radio.

Katalonska separatistička i ekstremno ljevičarska stranka CUP u nedjelju je objavila da neće podržati katalonsku vladu na čelu s predvodnikom pokreta za autonomiju Arturom Masom. Mas, kandidat autonomaške koalicije Junts pel Si (Zajedno za da), koja je dobila 62 mjesta od 135 u katalonskom parlamentu na izborima 27. rujna 2015. trebao je minimalno 2 od 10 glasova zastupnika CUP-a da bi postao katalonskim premijerom, ali je CUP objavio da će se suzdržati od glasovanja.

Izgledi za nove izbore u Kataloniji, najvjerojatnije u ožujku, povećavaju vjerojatnost održavanja drugih nacionalnih izbora ove godine jer će opadajuća prijetnja snažne katalonske vlade koja traži odvajanje od Španjolske smanjiti pritisak na Rajoyovu stranku desnog centra PP i oporbene socijaliste da uspostave veliku koaliciju kako bi se oduprijeli separatističkoj katalonskoj administraciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara