Katastrofa se nadvila na Brodosplit: 300 radnika na čekanju!

Foto: Joško Ponoš / Cropix

IZ BRODOSPLITA u posljednje vrijeme stižu mračne vijesti. Nema novih poslova, sve je više radnika na čekanju. Danas je tako objavljeno da će do kraja mjeseca poslati 147 radnika na čekanje. Do 15. veljače ih je na čekanje upućeno 85, a do kraja mjeseca ista sudbina će zadesiti još 62 radnika. To je što se tiče Brodosplit-Brodogradilišta d.o.o. 

U ostalim društvima Grupe Brodosplit, u Tvornici dizel motora, Brodogradilištu specijalnih objekata i Armaturama na čekanje će do kraja mjeseca biti upućeno 139 radnika.

Radnicima prava nisu ugrožena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Brodosplitu ističu kako nisu ugrožena prava radnika. Isplatit će im mjesečnu naknadu u iznosu njihove prosječne plaće tijekom protekla tri mjeseca, sukladno Zakonu o radu. Navode i da se upućivanjem na čekanje radnike ne proglašava tehnološkim viškom, niti se njihovo radno mjesto ukida. Onog trena kad počne gradnja novih brodova, radnici će se postupno vraćati na posao. To će uslijediti nakon  što Brodosplitu bude omogućeno potpisivanje novih ugovora. Jedini je problem što nitko živ ne zna kad će to biti. I hoće li uopće biti!

Vlada RH uporno sramoti Hrvatsku neozbiljnom ponudom samoborskog DIV-a za kupnju škvera sa 50 milijuna kuna vlastitog kapitala. Samo za napomenu, za plaće zaposlenih u Brodosplitu godišnje treba izdvojiti nekih 250 milijuna kuna.

Vlada spremna otpisati najkvalitetniji hrvatski izvozni proizvod?!

Prava je tragedija što Vlada Jadranke Kosor skrštenih ruku promatra kako splitski škver sa pet tisuća zaposlenika neumitno klizi ka sigurnom stečaju. Novih ugovora nema već neko vrijeme, škver muči problem nelikvidnosti, stari dugovi se ne otplaćuju, već banke aktiviraju državna jamstva. Vrijeme neumitno prolazi, hrvatska Vlada, to je sasvim očito, bez kompleksa odriče se najkvalitetnijeg izvoznog proizvoda. Što će biti s radnicima sam Bog zna...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara