Katastrofa školstva: 42% srednjoškolaca u Dalmaciji palo na polugodištu

Katastrofa školstva: 42% srednjoškolaca u Dalmaciji palo na polugodištu

OD 40.137 upisanih učenika srednjih škola Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije prvo polugodište palo je njih 16.470, ili čak 42 posto. 218 đaka prekinulo je školovanje.

Do tih alarmantnih podataka nakon napravljene analize došao je prof. Vinko Bajrović, stručni suradnik splitskog Zavoda za unaprjeđivanje školstva. Od 16.470 učenika koji nisu prošli prvo polugodište, čak njih 1893 je imalo pet ili više negativnih ocjena, što dogovara brojci od 63 razreda.

Ako se gledaju podaci samo za trogodišnje programe situacija je još gora. Čak 58 posto učenika dalmatinskih obrtničkih škola nije uspješno završilo polugodište. Najlošije je stanje u Zadarskoj županiji gdje je samo 37 posto učenika prošlo na polugodištu.

Rezultati analize porazni su i u tri dalmatinske pomorske škole; u Splitu, Zadaru i Dubrovniku u kojima čak 62 posto učenika nije s uspjehom završilo prvo polugodište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalmatinske gimnazije imaju nešto bolju prolaznost. U 4. splitskoj gimnaziji Marka Marulića stupanj prolaznosti na kraju prvog polugodišta je 91 posto.

Prof. Bajrović upozorava na smanjenje broja učenika na kraju prvog polugodišta u odnosu na početak školske godine, te katastrofalna izostajanja učenika. Opravdani ili neopravdani, izostanci su česti, 69 prosječno po učeniku. Nešto manje izostanaka je u ruralnim sredinama, što se može prepisati činjenici da se u gradovima oko škola otvaraju kafići i drugi ugostiteljski objekti.

Analizu je, kaže prof. Bajrović, napravio kako bih dao potporu projektu Ministarstva za reformu školstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara