Katastrofa u Japanu: Kontaminacija oko nuklearke bit će problem još desetljećima

Foto: AFP

BROJ mrtvih i nestalih nakon katastrofalnog potresa i tsunamija koji je 11. ožujka pogodio Japan popeo se na 21.911.

Japanska policija je objavila da je u 12 prefektura do sada zabilježena smrt 8.649 osoba, dok se broj nestalih u šest prefektura popeo na 13.262 ljudi. Policija je identificirala 4.080 mrtvih, a 2.990 tijela je vraćeno obiteljima. Oko 350.000 evakuiranih, uključujući i one koji su morali otići iz područja oko problematične nuklearke Fukushima, je smješteno u oko 2.100 prihvatilišta koja su napravljena u 15 japanskih prefektura.

Pokušava se priključiti struja na zadnja dva reaktora

Radnici danas pokušavaju priključiti struju na preostala dva reaktora nakon što su se vodom iz vatrogasnih vozila polijevali bazeni s potrošenim gorivom u druga dva reaktora. Struja je jučer uspješno priključena na reaktore 2 i 5 što je otvorilo prostor da se ponovno pokrenu sustavi za nadgledanje radijacije i drugih podataka, upali svjetlo u kontrolnim sobama te ohlade reaktori i bazeni za potrošeno gorivo.

No, trebat će još nekoliko dana da se sustav hlađenja ponovno uključi u problematičnom reaktoru 2. Vatrogasci su danas ujutro polijevali vodom bazen za potrošeno gorivu u reaktorima 3 i 4.

Kronologija:

15.40 - Francuska Agencija za nuklearnu sigurnost izvijestila je danas kako će kontaminacija oko nuklearke Fukushima predstavljati problem još desetljećima. Ističu i kako postoji mogućnost da se kontaminacija proširila izvan kruga od 20 kilometara oko Fukushime.

15.30 - TEPCO je izvijestio kako su radnici evakuirani nakon što je uočeno sukljanje crnog dima iz reaktora 3

14:52 - Radovi na povezivanju s električnim kablovima reaktora 3 i 4 su stali nakon što se iznad tih reaktora danas pojavio dim. TEPCO je izvijestio da će nastaviti radove sutra nakon što pregledaju situaciju kod zgrada reaktora.

14:49 - Požar u rafineriji nafte blizu Tokija ugašen 10 dana nakon razornog potresa i tsunamija. Opširnije >>>

13:57 - Kyodo piše da je dim iz reaktora 2 najvjerojatnije para, no da ne dolazi iz bazena s potrošenih gorivom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13:07 - Svjetska banka je izvijestila da bi šteta od potres i tsunamija u Japanu mogla biti i do 235 milijardi dolara. Opširnije >>>

12:42 - Direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju je rekao da situacija u japanskoj nuklearki ostaje "vrlo ozbiljna", no on ne sumnja da će se ona uspješno riješiti. Dodaje i kako će nuklearna energije mnogim državama i dalje ostati važna i održiva opcija, piše Reuters.

Japanska vlada je izvijestila da su vatrogasci odgodili pokušaje hlađenja reaktora 3, nakon što se iznad njega vidio dim.

12:35 - Svjetska zdravstvena organizacija je pokrenula svoju istragu o učincima na zdravlje hrane koja je bila izložena radijaciji iz oštećene japanske nuklearke. Stručnjaci u Ženevi pregledavaju podatke koje su dobili iz ureda SZO-a u Manili. Japanska vlada je objavila da su čestice radijacije iznad dopuštenih granica pronađene u špinatu i mlijeku iz područja blizu nuklearke u Fukushimi.

12:17 - Bijeli dim se diže iz zgrade reaktora 2, dok je prestalo dimiti iz reaktora 3. Radnici su evakuirani iz područja blizu zgrada. Kada se počelo dimiti, oni su pumpali vodu u reaktor i bazen za potrošeno gorivu. Krov i gornji dijelovi zidova zgrade reaktora 3 su uništeni u eksploziji vodika prošlog tjedna. 

11:25 - Nakon što je ranije dim viđen iznad reaktora 3, nakon toga se vidio i iznad reaktora 2, izvijestio je Kyodo.

11:16 - TEPCO je 28. ožujka priznao japanskom regulatoru da nije na vrijeme provjerio opremu u nuklearki Fukushima.  Opširnije >>>

10:48 - Japanska vlada je za četiri prefekture zabranila isporuke mlijeka i povrća. 

Nitko od radnika nuklearke nije ozlijeđen, a još se ne zna uzrok nastanka sivog dima u reaktoru 3. Nije zabilježena promjena tlaka u kontejnmentu reaktora 3.

10:11 - Ubrzo je nestalo dima iznad zgrade reaktora 3. Nisu primijećene promjene u razini radijacije oko nuklearke Fukushima.

Tragovi radioaktivnih čestica su pronađeni jučer i danas u pitkoj vodi u devet japanskih prefektura, no razine su ispod propisanih. U vodi su pronađeni i radioaktivni jod i celzij.

9:18 - Dim se počeo dizati iznad zgrade reaktora 3. Evakuirani su svi radnici. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara