Katastrofa u Meksičkom zaljevu mogla bi biti veća nego što BP tvrdi

Tekst: J.D.
Foto: AFP


EKIPA znanstvenika koje je zaposlila američka vlada ima relativno loše vijesti za Meksički zaljev – lako je moguće da u more curi znatno više nafte nego što je British Petroleum obavijestio javnost. Istodobno, čini se da i najnovije rješenje za zaustavljanje curenja dolazi do maksimuma koji može dati.

Kupola koju je BP postavio na podvodni izvor ispod potonule platforme Deepwater Horizon prošli tjedan je u ponedjeljak prikupila oko 2,5 milijuna litara nafte i oko 1,3 milijuna od ponoći do popodneva u utorak, te ju prebacila na tanker na površini, rekao je admiral Thad Allen iz Obalne straže. To bi značilo da se uspijeva prikupiti preko polovica nafte, sudeći po vladinim procjenama od 2,4 do 4,8 milijuna litara koje svakodnevno cure u zaljev.

Nije sve tako bajno

Glavni direktor za produkciju i operacije BP-a, Doug Suttles, jučer je za Associated Press rekao kako se u narednim danima očekuje dolazak drugog broda za prikupljanje nafte, a to bi kompaniji moglo omogućiti još veći napredak u borbi s mrljom.

Ipak, tim znanstvenika i vladinih dužnosnika koje je okupila Obalna straža, a vodi ga bivši ravnatelj Američke geološke službe, i koji proučava količinu nafte koja curi u more, trebao bi sljedećih dana javnosti predstaviti svoje rezultate. Oni se ne čine nimalo obećavajućima, a izgleda da problemi za BP samo počinju, jer im apsolutno nitko u trenutnoj vladi nije naklonjen.

Jedan od članova tima, sveučilišni profesor Steve Werely, rekao je za AP da se može "razumno pretpostaviti", iako se ne radi o konačnoj procjeni, da u Meksički zaljev dnevno curi između 3,2 i 7,2 milijuna litara nafte. "BP tvrdi da prikupljaju veći dio iscurene nafte, što mislim da će se uskoro pokazati kao pogreška. Zašto javnosti ne pokažu slike od prije i kasnije? Radi se samo o procjeni, a oni ju predstavljaju kao činjenicu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BP-ov problem za problemom

Da bi uspjeli donekle kvalitetno pričvrstiti kupolu, inženjeri BP-a morali su odrezati cijev koja strši iz izvora. To je privremeno povećalo količinu nafte koja istječe, za oko 20 posto. Ipak, podosta je sigurno da velik dio nafte i dalje curi u more nakon postavljanja kupole, što je vidljivo iz podvodnih snimki.

Trenutna oprema koju BP koristi za prikupljanje nafte na površini približava se svom maksimalnom kapacitetu. BP je najavio da će kapacitet povećati dovođenjem plutajuće platforme, što bi do sljedećeg tjedna, kad sve nervozniji Barack Obama po četvrti put ide na obalu Meksičkog zaljeva, trebalo dodatno smanjiti količinu izbačenog fosilnog goriva.

Najgora katastrofa u povijesti države

U sedam tjedana otkako je došlo do eksplozije i potonuća Deepwater Horizona, BP je neprestano morao improvizirati, jer im nijedno rješenje do ovog zadnjeg nije bilo ni približno uspješno. Po vladinim pretpostavkama, u more je iscurilo između 95 i 200 milijuna litara nafte. Dio te količine došao je do obala Louisiane, Alabame, Mississippija i Floride, i već prouzročio ogromne probleme za lokalnu faunu. Konačna ekonomska šteta vjerojatno će se brojati u desecima milijardi dolara.

"Čini mi se da su svi, od BP-a, preko državnih vlasti do Obalne straže, uhvaćeni na spavanju i da nisu očekivali izlijevanje ove magnitude", rekao je Ed Overton, znanstvenik sa Sveučilišta u Louisiani, opisujući najveću naftnu katastrofu u povijesti SAD-a.

Neki odgovori možda će postati jasni sljedeći tjedan, kad glavni izvršni direktor BP-a Tony Hayward treba po prvi puta svjedočiti pred Kongresom. Može se očekivati da će to svjedočenje biti predmetom ozbiljne debate, a interes medija i javnosti bit će ogroman.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara