Katastrofalni požar na Braču izazvali turistički vodiči i Francuskinja

POLICIJA je utvrdila da su požar, koji je tjedan dana buktio na Braču, cigaretama izazvale dvije hrvatske i jedna francuska državljanka, protiv kojih će biti podnesene kaznene prijave.

Kriminalističkom je obradom utvrđeno kako su S. Đ. (1963.) i A. J. (1977.) 30. srpnja kao turistički vodiči vodile skupinu od 14 Francuza iz Donjeg Humca prema Mircima.

S. Đ. i A. J. su zajedno s francuskom državljankom M. F. (1964.) na predjelu Močile zapalile cigarete čije opuške nisu dobro ugasile. Protiv S. Đ. i A. J. slijede kaznene prijave zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom, dok je francuska državljanka trenutačno nedostupna hrvatskoj policiji.

U požaru koji je tada izbio kod Mirca u sedam dana izgorjelo je gotovo 2 tisuće hektara borove šume, poljoprivrednih kultura i niskog raslinja.

Gasitelji se bore s požarima na Učki

Tijekom čitave noći i prijepodneva traje borba gasitelja s požarima koji su, izazvani udarima groma, jučer poslijepodne buknuli kod mjesta Prodol i Brgud na području općine Kršan.

Od ukupno 12 požara, gasitelji su tijekom jučerašnjeg poslijepodneva uspjeli lokalizirati njih osam, dok su se preostali zbog snažnog vjetra tijekom noći spojili i proširili prema vrhu Učke i naseljima Jasenovik i Nova Vas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po informacijama iz istarske policije, vatra je zahvatila dvije kuće i dvije štale koje su izgorjele, no gasitelji su tijekom noći ipak uspjeli zaustaviti daljnje širenje vatre prema naseljenim mjestima.

Po riječima predsjednika Vatrogasne zajednice Istarske županije Dina Kozlevca, vatrom je zahvaćeno između 200 i 300 hektara trave i niskog raslinja, a pristup gasiteljima otežan je zbog nepristupačnosti terena.

Požar gasi 150 gasitelja iz profesionalnih i dragovoljačkih vatrogasnih postrojba s područja Istarske i Primorsko-goranske županije, na terenu je 20 vatrogasnih vozila, a od ranog jutra u gašenju im pomaže i kanader.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara