KATAVIĆ: HRVATSKA U PRAVOM TRENUTKU PROGLASILA RIBOLOVNU ZONU

Pomoćnik hrvatskog ministra poljoprivrede i šumarstva zadužen za ribarstvo, Ivan Katavić, ocijenio je u petak da je Hrvatska u pravom trenutku proglasila ribolovnoekološku zonu na Jadranu budući da bi nakon Venecijanske konferencije o održivom ribarstvu to bilo "neumjesno".

Katavić je to izjavio na konferenciji za tisak u Zagrebu predstavljajući Deklaraciju o održivom ribarstvu u Sredozemlju koja je prihvaćena na Ministarskoj konferenciji u Veneciji ovog tjedna.

"U Deklaraciji se poručuje stop presedanima, a u članku 10. jasno je rečeno da se uzimaju u obzir postojeći presedani (kojima je niz država proglasio različite morske pojaseve u Sredozemlju)", rekao je Katavić.

On je odgovarao na pitanje bi li Hrvatska mogla proglasiti zaštićenu ribarsku zonu nakon konferencije u Veneciji, na kojoj je 36 zainteresiranih zemalja dogovorilo zajedničke mehanizme ozdravljenja i zaštite ribarstva u Sredozemlju.

"Danas bi bilo neumjesno posezati za ovakvim mehanizmom, jer se nalaže da takve odluke budu koordinirane, da budu utemeljene na dijalogu", naglasio je Katavić.

"Mislim da je odluka donesena u pravo vrijeme, možda bi bilo bolje da je donesena i ranije", ali donesena je u posljednjem trenutku, dodao je Katavić.

Venecijanska konferencija završila je u srijedu potpisivanjem ministarske deklaracije u kojoj je izražen široki konsenzus oko potrebe da se unaprijedi upravljanje ribarstvom na Sredozemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Konferenciju su organizirali Europska komisija i talijansko predsjedništvo EU, a deklaraciju je potpisalo svih 36 europskih i mediteranskih zemalja, uključujući i Rusiju te Japan, čija flota lovi na otvorenom moru Sredozemlja.

Katavić je kazao da su zemlje Sredozemlja prihvaćanjem Deklaracije pokazale političku volju da u idućim godinama postupno primjenjuju mjere ozdravljenja i uspostave održivog ribarstva.

"Kako bi se to postiglo, temeljno je proširiti nacionalne jurisdikcije s ciljem uspostave zaštićenih ribolovnih pojaseva", rekao je Katavić.

"Mislimo da će u suprotnom doći do kolapsa ribarstva, socijalne krize u obalnim područjima, te da će se ozbiljno narušiti mediteranski način života", kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede i šumarstva.

On je naglasio da je posebno važno kako su u Deklaraciji predviđeni vremenski rokovi za provođenje određenih mjera.

"Do listopada sljedeće godine kroz Opću komisiju za ribarstvo na Sredozemlju (GFCM) trebali bi biti izrađeni prijedlozi znanstvene procjene i praćenja biozaliha na Sredozemlju, te program regulacije ribolova, uz naglasak na zaštićena područja", kazao je Katavić.

"Isto tako, do tog roka treba primjeniti sustav nadzora mora i luka najsuvremenijim tehnologijama, te primjeniti učinkovite mjere sankcioniranja nezakonitog ribolova, uz prethodno usklađivanje nacionalnih mjera gospodarenja živim bogatstvima mora", rekao je Katavić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara