KATIČIĆ I KOVAČEC O HRVATSKOM JEZIČNOM STANDARDU I GLOBALIZACIJI

Akademici Radoslav Katičić i August Kovačec održali su danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU) predavanja o hrvatskom jezičnom standardu i njegovu odnosu prema globalizaciji.

U hrvatskoj javnosti postoji latentna nesigurnost oko hrvatskog jezičnog standarda, pa se postavljaju pitanja je li on hrvatski, treba li biti hrvatski i postoji li uopće, rekao je Katičić.

Katičić drži da je do te nesigurnosti došlo zato što proces stvaranja hrvatskog jezičnog standarda nije išao pravolinijski, već se uvijek borio protiv snažnijih utjecaja.

Podsjetivši da je hrvatski jezični standard zasnivan još od kraja 16. do početka 18. stoljeća, Katičić je istaknuo da je on uspostavljen već 100 godina, no da o tome nema valjane svijesti, što stvara zabunu i jača pokušaje da se nametnu različiti stavovi.

Nedopustivim drži da se i u odluci Vlade o hrvatskom jeziku implicira da se tek treba uspostaviti hrvatski jezični standard, a HAZU, kojemu je to jedan od osnovnih zadataka, nitko od državnih institucija nije konzultirao u vezi izrade tog dokumenta.

Osvrnuvši se na česti stav da je štokavski dijalekt standardan, Katičić je naglasio kako hrvatski jezični standard jest u velikoj mjeri uređen prema jednom modelu, ali da nije preslik dijalekta. "Nema toga dijalektnog govornika koji ne mora učiti standardni hrvatski jezik", ocijenio je Katičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U predavanju "Izazovi globalizacije i hrvatski jezični standard" akademik Kovačec istaknuo je da se pokazalo da je sustavno poučavanje vlastitog jezika usporedno sa stranim dobra zaštita od nekontroliranog stranog utjecaja, koji je danas u međunarodnoj komunikaciji u najvećoj mjeri engleski.

Kovačec smatra da bi brigu o standardnom jeziku trebale voditi znanstvene i stručne ustanove, da se jezik mora depolitizirati i deideologizirati te da se njime moraju služiti politički i javni radnici, mediji te svi oblici i stupnjevi školstva.

"Ako se sami dosljedno s poštovanjem odnosimo prema vlastitom standardnom jeziku, moći ćemo očekivati da će to činiti i drugi", rekao je Kovačec.

Posebnim problemom smatra što se u velikim zapadnim zemljama na fakultetima hrvatski još uči u kombinaciji sa srpskim, s dvojnim nazivom, te što hrvatski dužnosnici u tim zemljama kao i političari koji tamo odlaze u posjet o tome ne vode računa.

Takav odnos države može nas skupo stajati, može se dogoditi da budemo primljeni u Europsku uniju bez vlastita jezika, odnosno bez imena vlastita jezika, upozorio je Kovačec.

(Hina) ag mc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara