Katolici zabrinuti da im pobožnost priječi visoke poslove u EU

REVOLT Europarlamenta protiv novog povjerenika EU koji homoseksualnost naziva grijehom nagnao je katoličke vjernike da se pitaju je li njihova pobožnost toliko politički nekorektna da im priječi pristup visokim dužnostima.

Rocco Buttiglione, talijanski katolički konzervativac imenovan za budućeg povjerenika EU za pravosuđe, došao je pod udar kritika europske ljevice zbog diskvalificiranja homoseksulaca i svođenja uloge žene na rađanje djece i uživanje muževe zaštite.

Talijanski komunistički dnevnik "Il Manifesto" katolike poput njega naziva "teo-konzervativcima" (theo-cons), poigravajući se terminom "neo-konzervativci" uobičajenom za vodeće članove administracije predsjednika SAD Georgea W. Busha, još jednog gorljivog kršćanina.

Vatikan je energično uzvratio, upozorenjem jednog visoko pozicioniranog kardinala protiv "nove inkvizicije".

Ogorčeni talijanski katolički intelektualci opisali su anti-katolicizam kao anti-semitizam moderne sekularne Europe.

"To je znak da kršćanski vjernici ne mogu aplicirati za određene poslove unutar EU", rekao je irski katolički biskup Joseph Duffy iz Cloghera za "Irske nezavisne novine", optužujući Buttiglioneove kritičare "za čistu netoleranciju".

TEOLOGIJA ZAMJENJUJE IDEOLOGIJU

Odon Vallet, povjesničar religije na Sorbonnei, kaže da vjernici nisu isključeni iz politike u sekularnoj Europi. No govoriti o religiji postaje sve više faktorom razdvajanja, a povjerenici EU ne bi trebali propovijedati osobna gledišta.

"Velika rasprava nekada je bila ona ideološka - za ili protiv marksizma. No marskizam se urušio i teologija je zamjenila ideologiju", kazao je Vallet za Reuters.

Napomeno je kako je pred nadležnim odborom Europarlamenta za novog povjernika EU za promet potvrđen Francuz Jaques Barrot, također praktični katolik i čak bivši sjemeništarac, koji, međutim, sukladno francuskoj praksi, vjeru rijetko javno spominje.

Ranije su katolički čelnici, kao što su utemeljitelji Unije Konrad Adeneuer i Robert Schuman ili bivši predsjednik Europske komisije Jacques Delors, bili skloni svoja vjerska uvjerenja pretvoriti u posebnu brigu za socijalno blagostanje i pravdu, no posljednjih godina konzervativni katolici ističu kontroverzniju sferu osobnog morala, ocjenjuje francuski povjesničar religije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Tradicionalni katolici poput Buttiglionea misle da ne mogu razdvajati osobna uvjerenja od političkog djelovanja", kazao je Vallet.

Daniel Cohn-Bendit, zastupnik Zelenih u Europarlamentu, kaže da ga je protivljenje Buttiglioneovoj kandidaturi naveo sukob između njegovih privatnih gladišta i javne dužnosti da štiti prava u EU naveo da se protiv njegovoj kanidaturi.

"On mora jasno pokazati da će se aktivno boriti protiv diskriminacije homoseksualaca. Ako on to vidi kao grijeh i toliko je zgrožen, kako će to činiti?", pita se Cohn-Bandit.

MOLI ALI NE PROPOVIJEDAJ

Diljem Europe kršćanske crkve su u javnim raspravama postale samo jedan od glasova u mnoštvu, izgubivši nekadašnju mjerodavnost. U tradicionalnoj katoličkoj Španjolskoj vjera po sebi nije problem.

"No, ako političari daju neprikriveno religiozne izjave u kontekstu svojih političkih aktivnosti, poput Buttiglionea, dovode se u opasnost da budu ismijani i odbačeni", kaže sociolog iz Madrida Juan Diez.

U Irskoj, gdje je Katolička crkva izgubila dosta od svog autoriteta u nizu seksualnih skandala devedesetih godina 20. stoljeća, političari izbjegavaju vjerska pitanja, a crkva uglavnom ostaje izvan politike, navodi Michael Marsh, s katedre političkih znanosti na dublinskom sveučilištu Trinity.

"U Njemačkoj bi danas bilo problematično za političara da se predstavi pobožnim kršćaninom onako kako to čini George W. Bush u SAD-u", ocjenjuje Richard Hilmer iz instituta za ispitivanje javnog mnijenja Infratest.

Britanski premijer Tony Blair približio se Bushovom religioznim sklonostima nedavno pa ja završio u satiričkom magazinu "Private Eye" kao "vikar St. Albiona". Mediji su nedavno spekulirali o mogućnosti da Blair iz Anglikanske crkve prijeđe u Katoličku, kojoj pripadaju njegova supruga Cherie i djeca.

Njegov švedski kolega Goran Persson, koji je svjedobno dvojio između poziva luteranskog pastora i političara, ne voli govoriti o religiji. "Uvijek kažem da ne znam vjerujem li ili ne, ali mislim da vjerujem", izjavio je Persson prošle godine.

Kyell Magne Bondevik, predsjednik vlade susjedne Norveške koja nije u EU, luteranski je svećenik koji naglašava važnost morala u politici ali i drži korak sa svojim liberalnim društvom.

Član njegove vlade, ministar financija Per-Kristian Foss, prošle se godine vjenčao sa svojim homoseksualnim partnerom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara