Katoličke agencije za posvajanje u Britaniji moraju se prilagoditi zakonima protiv diskriminacije

KATOLIČKE agencije za posvajanje u Velikoj Britaniji izgubile su svoju bitku za izuzimanjem iz zakona o seksualnoj orijentaciji i neće smjeti diskriminirati potencijalne posvojitelje prema seksualnoj orijentaciji, tj. morat će surađivati s homoseksualnim parovima.

Otkad je najavljen zakon o seksualnoj orijentaciji u Britaniji, na vladu je krenula lavina protesta kršćanskih grupa, koje su tvrdile da one, eto "nisu homofobne", ali "da u Bibliji piše" da je jedini "legitiman brak" onaj između muškarca i žene. Najveći dio protesta krenuo je upravo prema mogućoj primjeni zakona na agencije za posvajanje.

Katoličke agencije za posvajanje, kojih u Britaniji ima 7,  čak su najavile da će rađe zatvoriti svoja vrata nego pristati na primjenu zakona. Njihovom prosvjedu pridružila se i Anglikanska Crkva.

Kombinirani pritisak protestanata (na čelu s nadbiskupom Cantenburrya, globalnim vođom Angliganske zajednice) i katolika utjecao je na premijera Tonya Blaira, koji je najavio kako će katoličke agencije za posvajanje biti izuzete iz zakona.

Lavina protesta koju su proveli kršćani bila je kao snježna gruda naspram lavine kritika koju je Blair dobio od parlamentarnih zastupnika, koji su ga proglasili slabićem koji pristaje na "ucjene crkava", pa se vlada ipak odlučila primijeniti zakon i na katoličke agencije za posvajanje.

Trenutno je postignut kompromis, po kojem agencije imaju još do kraja godine da se prilagode promjenama, ili će izgubiti državne novce.

Ali, još ne postoje konkretni dogovori, nego se o cijeloj stvari još pregovara. 

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara