Katolički svećenik bi mogao postati gradonačelnik Sarajeva

Katolički svećenik bi mogao postati gradonačelnik Sarajeva

UKOLIKO bude prihvaćena ideja da se dužnost sarajevskog gradonačelnika povjeri Hrvatu koji bi bio nestranačka osoba, onda bi katolički svećenik Franjo Topić mogao postati gradonačelnik glavnog grada BiH, piše sarajevsko "Oslobođenje".

Navodno su na takvu ideju došli u Stranci demokratske akcije (SDA) koja se tenutno ne može dogovoriti sa SDP-om oko imenovanja novog sarajevskog gradonačelnika. Lokalni izbori u BiH održani su 5. listopada, no još nisu izabrani gradonačelnici Sarajeva, Mostara i Brčkog s obzirom na postupak kojim je predviđeno da se to obavlja naknadno, glasovima zastupnika izabranim u gradska vijeća Sarajeva i Mostara i u skupštinu Distrikta Brčko.

"Mogu vam kazati da razgovaramo s jednim vrlo uglednim čovjekom, da su razgovori na početku i da nam se ne žuri", izjavio je glavni tajnik SDA Amir Zukić ne želeći potvrditi je li Topić u igri za gradonačelnika. Franjo Topić, svećenik Vrhbosanske nadbiskupije, poznat je i kao predsjednik Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", na čijem je čelu od obnove rada tog društva prije gotovo dva desetljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam za tu kandidaturu doznao od novinara. Sa mnom, dakle, nitko nije službeno kontaktirao", kazao je Topić.

SDA je svom glavnom koalicijskom partneru, HDZ BIH prenijela ponudu da novi gradonačelnik Sarajeva bude Hrvat pod uvjetom da gradonačelničko mjesto u Mostaru pripadne Bošnjaku iz SDA. "O tome se još dogovaramo", izjavio je glavni tajnik SDA Zukić, no dodaje kako se pregovara i sa SDP-om o novom gradonačelniku Sarajeva.

J.B.
Foto: Haberkutija.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara