Katolički svećenik prva žrtva muslimana ogorčenih zbog karikatura?

TALIJANSKI katolički svećenik 60-godišnji Andrea Santaro ubijen je iz vatrenog oružja u nedjelju u svojoj crkvi Sv. Marije u turskom gradu Trabzonu na obalama Crnog mora. Iako nitko zasad ne želi karikature proroka Muhameda dovesti u vezu s ubojstvom, činjenica je da su ubojstvu prethodili prosvjedi zbog objavljivanja spornih karikatura u europskim dnevnim listovima.

Turska televizija NTV navela je kako je svećenik umro od jedne prostrijelne rane u prsa.

Prema tvrdnjama očevidaca, ubojica je najvjerojatnije maloljetnik koji je iznenada upao u crkvu i pucnjima iz pištolja usmrtio svećenika. Napadač je pobjegao s mjesta zločina i za njim je pokrenuta vrlo opsežna potjera.

Policija sumnja kako se radi o 17-godišnjaku.

Policija nije željela reći ima li ubojstvo svećenika ikakve veze s objavljivanjem karikatura proroka Muhameda u europskim novinama. Prethodno je oko 300 Turaka prosvjedovalo u Istanbulu protiv takvog poteza.

Guverner pokrajine Trabzon Huseyin Yavuzdemir je osudio ovo ubojstvo i obećao brzo hvatanje počinitelja.

Turski ministar vanjskih poslova osudio je ubojstvo svećenika i obvezao se da će Turska pronaći krivca. Dodao je kako se nada da ubojstvo neće narušiti odnose između muslimana i katolika u Turskoj, prenosi Reuters.

Turski ministar pravosuđa i glasnogovornik turske Vlade Cemil Cicek također je osudio ubojstvo, te je kazao kako je ubojstvo svećenika u crkvi za svaku osudu. Dodao je kako je turska Vlada osudila je ubojstvo i obvezala se da će pronaći krivca.

Monsinjor Luigi Padovese, apostolski vikar za Anatoliju, rekao je kako bi motiv za ubojstvo mogle biti sporne karikature, ali mogao je biti ubijen i zato što je pomagao lokalnim prostitutkama. Kako je naveo Padovese, prenosi Scotsman.com, Santaro je bio u dobrim odnosima s lokalnim muslimanskim stanovništvom.


Svećenik Andrea Santaro došao je u Tursku prije pet godina. Prve tri godine obavljao je svećenićku dužnost u Mardinu na jugoistoku zemlje. Rođen je u gradiću Piverno, nedaleko od Rima, gdje je vijest o njegovoj smrti dočekana s nevjericom.

Ubojica katoličkog svećenika u Turskoj zazvao Alaha

Čovjek koji je u nedjelju nakon mise ubio talijanskog katoličkog svećenika Andreu Santara u Turskoj zazvao je Alahovo ime, objavila je talijanska agencija Ansa, pozivajući se na izjavu apostolskog nuncija u Turskoj monsinjora Antonija Lucibella.

"Ne posjedujemo puno podataka da bismo sa sigurnošću mogli utvrditi što se dogodilo", - kazao je monsinjor Lucibello za Ansu, prenosi Hina.

"Jedino što mi je pomoćnik ubijenog svećenika rekao jest da je ubojica povikao Allahu Ekber (Bog je velik) pri ulasku ili izlasku iz crkve", dodao je nuncij.

Dužnosnik vatikanskog veleposlanstva u Ankari nije htio ubojstvo dovesti u vezu s prosvjedima muslimanskog svijeta zbog objavljivanja karikatura proroka Muhameda u europskom tisku.

A.H.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara