Katsav poziva Asada u Izrael, Sirija poziv ocjenjuje neozbiljnim

IZRAELSKI predsjednik Moshe Katsav u ponedjeljak je pozvao svog sirijskog kolegu Bashara alAsada da dođe u Jeruzalem na "ozbiljne pregovore" s izraelskim čelnicima, ali je Sirija u prvoj reakciji na taj poziv ocijenila da se ne radi o ozbiljnom odgovoru na nedavni poziv Sirije da s Izraelom obnovi mirovne pregovore prekinute 2000. godine.

Za sada nije jasno podupire li izraelski premijer Ariel Sharon poziv koji je Katsav uputio Asadu. Iako izraelski predsjednik ima uglavnom samo ceremonijalne ovlasti, njegov poziv Asadu predstavlja dodatni pritisak na vladajući Sharonovu koaliciju da pozitivno odgovori na nedavni poziv Asada za ponovnom uspostavom mirovnih pregovora između dvije zemlje prekinutih prije četiri godine.

"Pozivam predsjednika Sirije da dođe u Jeruzalem i sastane se s čelnicima države i održi ozbiljne pregovore", kazao je Katsav za izraelski radio.

U prvoj reakciji iz Sirije na taj poziv, sirijska je dužnosnica Buthaina Shaaban za CNN kazala da to nije "ozbiljan odgovor".

"Ozbiljan odgovor bio bi Da, mi smo zainteresiran za mir, mi želimo...pokrenuti pregovore koji su prekinuti, uz supokroviteljstvo SAD, kao što je to bio slučaj u Madridu. To bi bio ozbiljan odgovor", kazala je.

Izraelsko-sirijski pregovori održani u Shepherdstownu u Zapadnoj Virginiji, prekinuti su prije četiri godine bez sporazuma o budućnosti Golanske visoravni, koju je Izrael okupirao i anektirao.

Sirija je kazala da želi obnovu pregovora, te traži od Izraela da se povuče s Golana i prije nego što sirijski i izraelski predstavnici sjednu za pregovarački stol.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentirajući poziv Katsava Siriji, palestinski je ministar Saeb Erekat kazao kako se nada da se eventualni izraelski dijalog s Damaskom neće voditi na štetu mirovnih pregovora s Palestincima.

Sharon se protivi povlačenju sa strateški važne Golanske visoravni koju je Irzael osvojio u ratu 1967. te koju je anektirao 1981. Tu aneksiju međunarodna zajednica nije priznala. Na Golanu živi oko 17.000 židovskih doseljenika i 20.000 Druza.

Sharonov ured zasada nije komentirao Katsavov poziv al-Asadu.

Izraelski je premijer u nedjelju kazao da je Izrael spreman na mirovne pregovore samo u slučaju da Damask prestane pomagati "terorističke agente", što je termin koji Izrael koristi za palestinske militantne skupine i libanonsku organizaciju Hezbolah.

Izrael je prethodno također izrazio zabrinutost da je cilj sirijske ruke mira ustvari više želja za poboljšavanjem veza s Washingtonom nego stvarna želja za postizanjem mirovnog sporazuma s Izraelom.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara