Katsu: Perspektive Hrvatske dobre, važan nastavak reformi

PERSPEKTIVE gospodarskog razvoja Hrvatske su dobre i važno je da zemlja nastavi reforme financijskog i socijalnog sustava kako bi ubrzala ekonomski napredak, rekao je u srijedu u Washingtonu Shigeo Katsu, potpredsjednik Svjetske banke za Europu i središnju Aziju.

Katsu je na konferenciji za novinare o stanju u tranzicijskim zemljama istočne Europe i Azije ocijenio kako je Hrvatska do sada ostvarila dobar ekonomski napredak te da će činjenica da je postala službeni kandidat za članstvo u Europskoj uniji ubrzati njezin napredak.

Perspektive budućeg razvoja Hrvatske Katsu je ocijenio "pozitivnim".

"Mislim da je činjenica da je Hrvatska postala službeni kandidat za članstvo u EU ubrzati stvari", rekao je Katsu.

Napomenuvši kako Hrvatska starta "s prilično dobre osnove" Katsu je kazao kako je sada samo pitanje političke volje da Hrvatska nastavi ekonomski razvitak.

Katsu je kazao kako je sada važno da Hrvatska sama ne počini kakvu pogrešku i tako našteti svom napretku na putu u EU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da postoji dobra volja s obje strane i nadam se da Hrvati neće napucati vlastito stopalo", rekao je on.

Upitan da ocijeni stanje glede vanjskog duga i proračunskog deficita Katsu je kazao kako je vanjski dug Hrvatske rezultat provedbe ambicioznog infrastrukturnog programa, posebice gradnje auto cesta.

Katsu je upozorio kako je za Hrvatsku ključno da nastavi konsolidaciju programa infrastrukture, reformu javnih financija, reformu mirovinskog sustava i privatizaciju.

Hrvatska je zaključujući u kolovozu novi stand by aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom izrazila namjeru da stabilizira vanjski dug na razini od 77 posto bruto-domaćeg proizvoda te proračunski deficit smanji s 6,3 posto u prošloj godini na 4,5 posto u ovoj te 3,7 posto u 2005.

Govoreći o izazovima koji stoje pred tranzicijskim zemljama istočne Europe i Azije Katsu je istaknuo da one moraju jačati konkurenciju, nastaviti izgradnju demokracije i jačati brigu za sve društvene slojeve i skupine. On je kazao kako te zemlje trebaju još više uložiti u borbu protiv HIV/AIDS-a koji na tom području poprima razmjere epidemije s porastom broja slučajeva u posljednjih desetak godina s oko 100.000 na čak 2 milijuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara