Kay okrivio američke obavještajce za krivi zaključak o iračkom oružju

BIVŠI šef američkih inspektora za iračko naoružanje David Kay okrivio je američke obavještajne službe, a ne predsjednika George W. Busha, za krivi zaključak da je Irak posjedovao oružje masovnog uništavanja.

Kay, koji je u petak dao ostavku na mjesto šefa američkih inspektora koji su tražili iračko kemijsko, biološko i nuklearno oružje, rekao je u nedjelju za američki radio NPR da misli da Irak nije posjedovao takvo oružje, što je bilo glavni argument za američki napad u ožujku.

U intervjuu za The New York Times, objavljenom u ponedjeljak, Kay je rekao da CIA i druge američke obavještajne službe nisu shvatile da su irački znanstvenici predstavili Sadamu Huseinu ambiciozan, ali fantastičan program razvoja oružja kako bi dobili novac koji su zatim upotrijebili na drugoj strani.

Bush je napad na Irak opravdao tvrdnjom da Irak posjeduje oružje za masovno uništavanje koje predstavlja neposrednu opasnost za Sjedinjene Države. Ta će tvrdnja ujedno predstavljati problem za Busha pred ovogodišnje izbore. Demokratski protukandidat na izborima imat će snažan argument za tvrdnju da je Bush krenuo u rat temeljem krivog ili pretjeranog razloga i tako obmanuo američku javnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upitan misli li da predsjednik Bush duguje ispriku Amerikancima zbog pokretanja rata protiv Iraka temeljem nedostatnih obavještajnih podataka, Kay je za NPR rekao: "Zapravo mislim da obavještajna zajednica duguje ispriku predsjedniku, prije nego predsjednik američkom narodu".

Američki inspektori ipak nastavljaju tražiti oružje za masovno uništavanje u Iraku s novim šefom Charlesom Duelferom koji je dugo radio kao UN-ov inspektor i već je ranije izrazio sumnju da će SAD naći bilo kakvo oružje tog tipa.

Bijela kuća od završetka rata u Iraku uporno ponavlja da je Saddam Hussein imao zabranjeno oružje koje će s vremenom biti pronađeno. Američki državni tajnik Colin Powell, koji je pred Vijećem sigurnosti UN-a prije rata rekao da Irak proizvodi zabranjeno oružje, u subotu je, međutim, izjavio je otvoreno pitanje je li Irak posjedovao takvo oružje.

Kay je NYT rekao da nije osjećao nikakav pritisak Bushove administracije na pisanje svojih izvješća o iračkom oružju. On je rekao da ga je Bush na sastanku u Bijeloj kući u kolovozu pozvao da otkrije istinu.

Kay je dao ostavku na položaj šefa američkih inspektora jer je bio protiv odluke američke administarcije iz studenoga da obavještajne napore s traganja za zabranjenim oružjem prebaci na borbu protiv iračkih gerilaca.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara