Kazne marokanskim novinarima zbog šale na račun islama

MAROKANSKI sud u Kazablanci odredio je dvojci novinara uvjetne kazne od tri godine te novčanu kaznu u visini od 6000 eura zbog šale na račun islamske religije.

Tjedni magazin u kojem optuženi novinari rade, Nichane, objavio je članak naslovljen "Kako se Marokanci smiju religiji, seksu i politici". U članku su se nalazili vicevi koji tematiziraju Boga, proroke i marokanskog kralja, što je izgleda duboko uvrijedilo brojne Marokance i njihovu religiju, izvještava BBC.

Zbog ove "povrede javnog morala", sud je zabranio izlaženje spornog časopisa iduća dva mjeseca, a Driss Ksikes i Sanaa al-Aji, novinari koji su se drznuli napisati jedan humoristički članak za "nagradu" su dobili tri godine uvjetne kazne, za vrijeme kojih se neće smjeti baviti novinarstvom, te osjetnu novčanu kaznu. A dobro su i prošli, s obzirom da je tužitelj zahtjevao kaznu od čak pet godina suspenzije pod tvrdnjom da i novinari moraju balansirati između slobode izražavanja i odgovornosti koju imaju prema javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinari, koji su primili podršku od brojnih međunarodnih organizacija, smatraju da je ovakva odluka napad na slobodu medija te je time ravna cenzuri i najavili su ulaganje žalbe. No, teško da će im to pomoći, jer, kao što svi Hrvati dobro znaju, s Crkvom nema šale...

P.V.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara