Kaznena prijava protiv Mitje Ribičiča zbog zločina u poraću

NEKADAŠNJI istaknuti slovenski političar Mitja Ribičič (86) koji je 1968. godine bio i predsjednik tadašnje jugoslavenske vlade kazneno je prijavljen za slučajeve poratnih ubojstava na području Slovenije, javila je u utorak navečer. kao prvu vijest u svom dnevniku, slovenska televizija.

Ribičiča je policija prijavila je za djela koja slovenski kazneni zakonik kvalificira kao djela genocida. Kaznena prijava zasniva se na dokumentima s Ribičičevim parafom koji potvrđuju poslijeratna masovna ubojstva, potvrdio je u razgovoru za slovensku televiziju kriminalist Pavel Jamnik, vođa policijske skupine koja se od 2001. bavila istraživanjem spomenutih događaja.

U spomenuto vrijeme Ribičič je bio major OZNE, odnosno pomoćnik njezinog glavnog zapovjednika za Sloveniju Ivana Matije Mačka.

Prilog slovenske televizije sugerira da se prijava odnosi na ratne zarobljenike koje su partizanske jedinice, odnosno tadašnja jugoslavenska vojska, ubile u Kočevskom Rogu. Zbog spomenutih sumnji Ribičič je 1994. godine već bio ispitivan na posebnoj parlamentarnoj komisiji koja se bavila krvavim događajima nakon Drugog svjetskog rata, a tada je rekao da za masovna ubojstva zarobljenika nije znao.

Riječ je o prvom slučaju prijave za takvu vrstu zločina protiv nekog od tadašnjih partijskih i vojnih dužnosnika u Sloveniji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara