KB Merkur obilježio 100. transplantaciju jetre

Klinička bolnica (KB) Merkur obilježila je danas u hotelu Sheraton 100. transplantaciju jetre koju je obavio transplantacijski tim te bolnice.

Ministar zdravstva Neven Ljubičić zahvalio se svima koji su sudjelovali u transplantacijskom programu jer je zahvaljujući njima 2004. bila godina procvata transplantacijske medicine u Hrvatskoj.

Transplantacijski tim KB-a Merkur lani je obavio 43 presađivanja jetre, što je najviše do sada.

Ljubičić se posebno zahvalio obiteljima donora organa koji su, darujući organe svojih najmilijih, spašavali tuđe živote.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva za transplantaciju organa i član Merkurova tima Leonard Patrlj izuzetno je zadovoljan trendom porasta presađivanja organa u Hrvatskoj.

Zahvaljujući povećanju broja presađivanja jetre KB Merkur se, po njegovoj ocjeni, svrstao među velike europske centre za transplantaciju.

Ravnatelj KB-a Merkur Željko Vidas ocijenio je da će, zahvaljujući izgradnji novog transplantacijskog centra u sklopu bolnice, medicinski tim u kojemu je osmero kirurga, desetero anesteziologa, petero internista te ostali medicinski stručnjaci, dobiti bolje uvjete za rad.

U Hrvatskoj je lani u četiri transplantacijska centra presađeno ukupno 175 organa što je 50 posto više u odnosu na 2003. Tako je presađeno 113 bubrega i 43 jetre, 11 gušterača, te obavljeno osam transplantacija srca.

Zahvaljujući većem broju donora - u prošloj godini njih 60, Hrvatska se s 13 donora na milijuna stanovnika približila europskom prosjeku od 16,5 donora na milijun stanovnika.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara