KD Grupa ulazi na hrvatsko tržište osiguranja

DRUŠTVO za upravljanje investicijskim fondovima KD Investments predstavilo je rezultate poslovanja u 2005. godini koja je vrlo uspješno završila za dionički fond KD Victoria čija je imovina porasla za 254 posto. Predstavljen je fond KD Balanced, najavljeno otvaranje još tri nova fonda u 2006. te ulazak slovenske KD Grupe na hrvatsko tržište osiguranja.

Predsjednik Uprave KD Investmentsa Ivan Rajnpreht govoreći o jačanju otvorenih investicijskih fondova na hrvatskom tržištu istaknuo je kako je prošle godine njihova imovina porasla sa 4,4 milijarde kuna na 8,68 milijardi kuna. Prosječni udio po stanovniku na početku 2005. iznosio je 131 euro, dok je na kraju godine porasto na 269 eura. U usporedbi s zemljama u okruženju Hrvatska prilično zaostaje - ulog po stanovniku u investicijskim fondovima u Mađaraskoj, Sloveniji i Slovačkoj kreće se od 370 do 612 eura.

2005. godina posebno je uspješna za najstariji dionički fond u Hrvatskoj - KD Victoria koji je ostvario porast vrijednosti udjela od 28,73 posto, dok je od početka rada, prije 6,5 godina prosječni ostvareni prinos iznosio 22 posto. U prošloj godini imovina fonda sa 6,5 milijuna porasla je na 23 milijuna eura, što predstavlja porast od 254 posto.

Obveznički fond KD Adria Bond također je ostvario zapažene rezultate u prošloj godini i ostvario povećanje vrijednosti udjela od 10,63 posto.

Fondovi KD Investmentsa prošli mjesec upravaljali su s ukupno 187,5 milijuna kuna. 2005. završena je s 2 posto u ukupnom tržištu investicijskih fondova, a cilj je ovu godinu zaključiti s udjelom od 3 posto. U naredne dvije-tri godine plan je dostići udjel od 5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KD Investmentst osnovao je novi investicijski fond KD Balanced - mješoviti investicijski fond namijenjen ulagačima umjereno konzervativnog tipa, obzirom na politiku ulaganja koju će voditi.

Od jeseni u sklopu KD Grupe djeluje i brokersko društvo KD Asset Management koje prvenstveno djeluje kao potpora institucionalnim investitorima.

U 2006. godini KD Investments namjerava pokrenuti tri nova fonda, od kojih će se prvi - tzv. fond fondova aktivirati u travnju.

Dag Kralj, izvršni direktor društva KD Holding Ljubljana, najavio je ulazak na područje životnog osiguranja u drugoj polovici 2006. Za dva mjeseca Grupa će odlučiti hoće li na hrvatsko tržište ući osnivanjem vlastitog osiguravajućeg društva ili se povezati s nekim od postojećih osiguravatelja.

I.Barać

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara