Kenijski književnik osvojio uglednu kanadsku nagradu

Na gala svečanosti koja je u srijedu okupila kanadsku književnu elitu, bivši fizičar M.G. Vassanji, podrijetlom iz Kenije, osvojio je ovogodišnju nagradu Giller, najglamurozniju i najunosniju kanadsku književnu nagradu.

Za roman "The In-Between World of Vikram Lall" Vassanji je kući odnio 25 tisuća kanadskih dolara. Još 1994. istu je nagradu osvojio za roman "The Book of Secrets".

Pisac, koji je odrastao u Tanzaniji, bio je jako iznenađen što drugi put osvaja tu nagradu.

"Ošamućen sam i zatečen", rekao je Vassanji. "S prvom nagradom je bilo teže, a s drugom se osjećam kao da sam dobio bonus. To je nevjerojatno. Možda ću se sutra probuditi i otkriti da je ovo sve bio samo san, ali to me uopće neće uzrujati... pišem zbog pisanja, a ne zbog nagrada", komentirao je nagrađeni pisac.

Nagrada Giller, koja iduće godine slavi 10. obljetnicu, dobitniku je uručena u hotelu "Four Season" u Torontu ispred 500 pripadnika kanadske izdavačke, medijske i umjetničke scene.

Ona se svake godine dodjeljuje autoru najboljeg kanadskog romana ili kratke priče objavljene na engleskom.

Žiri je Vassanjijev roman opisao kao "snažnu i nezaboravnu priču o indijskoj obitelji koja živi u nemirnim vremenima nove Kenije".

Dobivši nagradu Vassanji je nadmašio ikonu kanadske književnosti Margaret Atwood, koja se natjecala romanom "Oryx and Crake." Ona je nagradu Giller osvojila 1996. za roman "Alias Grace." Među konkurentima bili su još John Bemrose, John Gould i Ann-Marie MacDonald.

Nagradu je 1994. utemeljio poslovni čovjek iz Toronta Jack Rabinovitch, u čast svoje pokojne supruge, novinarke Doris Giller koja je pisala o književnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara