Kenijski profesori traže desetostruko veće plaće

KENIJA je zatvorila državna sveučilišta nakon što su profesori u ponedjeljak pokrenuli štrajk tražeći desetostruko povećanje plaća.

Predsjednik Mwai Kibaki osvojio je izbore u prosincu zahvaljujući populističkim obećanjima, među kojima je i ono o povećanju plaća javnim službenicima, učiteljima i policiji.

No, vlada je suočena s velikim teškoćama u ispunjavanju tih obećanja, zbog niskog gospodarskog rasta i izostanka donacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sveučilišni profesori traže od vlade povećanje mjesečnih plaća najlošije plaćenih profesora sa sadašnjih 305 na 3.437 dolara.

Analitičari predviđaju teška vremena za Kibakievu vladu, jer zahtjevi za povećanjem plaća ugrožavaju nastojanja za investiranjem u razvojne projekte, kao što je obnova zastarjele infrastrukture.

Štrajkom je zahvaćeno svih šest državnih sveučilišta s više od 65.000 studenata i oko 3.000 profesora, pa je vlada zaključila da je jedini izbor njihovo zatvaranje.

Sličan štrajk profesori su organizirali 1993. godine, kada su sveučilišta bila zatvorena nekoliko mjeseci. No, suočeni s potpunim ignoriranjem vlade, profesori su se naposljetku vratili na posao.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara