Kerry i Lavrov traže zajedničko rješenje za mirovne pregovore o Siriji

Kerry i Lavrov traže zajedničko rješenje za mirovne pregovore o Siriji

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry i šef ruske diplomacije Sergej Lavrov sastali su se u Zuerichu u pokušaju da prevladaju razlike oko toga tko bi trebao biti zastupljen na sirijskim mirovnim pregovorima idućeg tjedna.

Kerry i Lavrov započeli su razgovore u hotelu zračne luke u Zuerichu samo pet dana prije planiranih razgovora između sirijske vlade i oporbe u Ženevi.

John Kirby, galsnogovornik Johna Kerryja rekao je u priopćenju da su dvojica ministara vanjskih poslova "razgovarala o prijedlozima za pregovore pod pokroviteljstvom UN-a između sirijskih strana 25. siječnja i o potrebi da se nastavi ići prema diplomatskom rješenju sirijske krize".

Sirijski oporbeni savez optužio je Rusiju da ometa pregovore pokušajima nametanja koje će skupine predstavljati oporbu. Kerry bi trebao otputovati u Davos nakon sastanka s Lavrovom kako bi nazočio Svjetskom gospodarskom forumu, gdje će razgovarati o sirijskoj krizi s drugim šefovima diplomacija.

Moskva podupire sirijsku vladu

Moskva, koja podupire sirijsku vladu, ne želi da skupine poput radikalne islamističke frakcije Ahrar al-Šam budu za pregovaračkim stolom u Ženevi, dok se Washington ne bi protivio njihovom sudjelovanju.  Prema posljednjem izvješću u panarapskim novinama Al Hajat, Rusia je zatražila da sirijske kurdske snage i političari sa sjedištem u Damasku, koje njihovi protivnici smatraju bliskima vladi, budu zastupljeni u oporbenom izaslanstvu.

Kurdske snage, koje kontroliraju veliki dio sjeverne Sirije, zatražile su mjesto za stolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sirijski oporbeni savez, sastavljen zbog sudjelovanja na mirovnim pregovorima, u međuvremenu je priopćio da neće sudjelovati ako bude pozvana bilo koja "treća strana".

Moguća odgoda pregovora

Rusija ometa pregovore "nametanjem popisa imena za izaslanstvo oporbe", rekao je Riad Hidžab, koordinator oporbenog saveza.Savez je objavio da će njegovo izaslanstvo voditi Asad al-Zubi, bivši general zračnih sanaga, te da će uključivati ljude iz vojske i politike.

Osim pitanja sudjelovanja, Moskva i Washington ne slažu se glede budućnosti sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, koji je izgubio sav legitimitet u očima američke administracije.

Dužnosnici dviju zemalja nisu isključili mogućnost odgode mirovnih pregovora u Ženevi. U srijedu su objavljene i nove brojke civilnih žrtava u Siriji. Sirijski opservatorij za ljudska prava rekao je da je od početka ruske intervencije prije oko četiri mjeseca poginulo više od tisuću civila, među kojima 238 djece. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara