Kerry: ISIS gubi u Siriji i Iraku, ali čeka nas novi težak posao na tom području

Kerry: ISIS gubi u Siriji i Iraku, ali čeka nas novi težak posao na tom području

Foto: Hina

AMERIČKI državni tajnik John Kerry izjavio je da se stanje na terenu u Iraku i Siriji preokrenulo protiv Islamske države (IS), ali da se međunarodna zajednica sada mora suočiti s izazovom stabiliziranja situacije na novooslobođenim područjima.

"Situacija se preokrenula", rekao je Kerry na otvaranju međunarodne donatorske konferencije za Irak. "Novi izazov s kojim smo suočeni jest osiguravanje i pomaganje u oporavku oslobođenog područja."

"Postižemo napredak i oslobođeni su veliki dijelovi Iraka, a sada i Sirije", istaknuo je Kerry izrazivši nadu da će na konferenciji biti prikupljeno najmanje dvije milijarde dolara za Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lise Grande, UN-ova koordinatorica za humanitarna pitanja u Iraku, upozorila je da će vojna kampanja imati kratkoročni uspjeh ne riješe li se potrebe Iračana raseljenih u sukobu.

Ministri obrane i vanjskih poslova okupili su se u srijedu u Washingtonu kako bi prikupili financijska sredstva za Irak i dogovorili nove korake u borbi protiv IS-a,  posebice uporišta te skupine u Mosulu.

Očekuje se da će borba za Mosul biti teška, ali bi situacija nakon toga mogla biti još i teža, složili su se dužnosnici iz Iraka, SAD-a i UN-a. Još uvijek se dovršavaju planovi za pružanje hitne humanitarne pomoći i ponovnu uspostavu osnovnih usluga te sigurnosti za stanovnike i 2,4 milijuna raseljenih osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara