Kerry: Islamsku državu ubrzo ćemo protjerati iz Sirije i Iraka

Kerry: Islamsku državu ubrzo ćemo protjerati iz Sirije i Iraka

Foto: Hina, ISIS

SKUPINA država koje se bore protiv Islamske države na putu je istjerivanja te terorističke skupine iz Iraka i Sirije, ustvrdio je u Washingtonu američki državni tajnik John Kerry.

Islamska država protjerana je u posljednje dvije godine sa skoro polovice teritorija koji je nekada zauzimala u Iraku i s oko 20 posto područja koje drži u Siriji, kazao je američki državni tajnik visokim diplomatskim i obrambenim predstavnicima 40-očlane alijanse okupljenima u Washingtonu.  

"Danas se možemo bez pretjerivanja radovati vremenu kada će Daesh biti potpuno izbačen iz Iraka i Sirije", kazao je Kerry koristeći arapski naziv za Islamsku državu.

Okupljeni ministri ustvrdili su da su najnoviji teroristički napadi, uključujući onaj u Nici, "samo učvrstili našu spremnost da uništimo Daesh i toksičnu ideologiju koja inspirira njegove sljedbenike i simpatizere".

U zajedničkoj izjavi kaže se kako je Islamska država izgubila svoje čelnike na najvišoj razini te veliki broj boraca, a da je novačenje u njezine redove palo na najnižu razinu otkako je sukob započeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Skupina je također pod sve većim financijskim pritiskom, navodi se u izjavi, što ju prisiljava da u nekim područjima za polovicu smanji plaćanja borcima i pribjegne iznuđivanju i oporezivanju.

Kerry je kazao kako je planirano osvajanje iračkog grada Mosula moguća "točka preokreta" kojom bi se militantima oduzela njihova baza za operacije. Taj je grad od milijun stanovnika pod kontrolom IS-a od 2014.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier kazao je da bi uspješno oslobađanje Mosula predstavljalo "odlučan udarac". 

Ipak, Kerry je upozorio da će Islamska država ostati velika opasnost čak i ako izgubi ono što je nazvala svojim kalifatom u Iraku i Siriji.

Islamska država dovoljno je realistična da zna kada je potrebna promjena, kazao je američki državni tajnik istaknuvši da je "na djelu koncentrirani napor Daesha da se transformira od kvazi države u neku vrstu globalne mreže čija je jedina svrha ubiti što više ljudi na što više mjesta".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara