Kerry obećava smanjiti opasnost od nuklearnog terorizma

AMERIČKI demokratski predsjednički kandidat John Kerry rekao je u utorak da bi njegov glavni cilj kao predsjednika bio smanjiti mogućnost terorističkog nuklearnog napada i obećao da bi za četiri godine osigurao atomsko oružje bivšeg Sovjetskog Saveza i nuklearni materijal diljem svijeta.

Govoreći na predizbornom skupu u West Palm Beachu u Floridi Kerry je obećao smanjenje zaliha nuklearnog oružja, zaustavljanje proizvodnje materijala koji se u njima koriste i okončanje programa nuklearnog oružja u zemljama poput Sjeverne Koreje i Irana.

Također bo ojačao borbu protiv trgovine nuklearnim materijalom te uveo mjesto američkog koordinatora koji bi se bavio isključivo sprečavanjem nuklearnog terorizma, kazao je.

Nazvavši vezu nuklearnog oružja i terorizma "najvećom prijetnjom" današnjice, Kerry je kritizirao predsjednika Busha rekavši kako u toj oblasti čini premalo, često prekasno.

"Ako osiguramo sve materijale za pravljenje bombe, osiguramo da se ne proizvode novi materijali za nuklearna oružja i okončamo nuklearne programe u neprijateljskim zemljama poput Sjeverne Koreje i Irana, dramatično ćemo reducirati mogućnost nuklearnog terorizma", rekao je Kerry.

Kerry je kritizirao Busha što odbija bilateralne razgovore sa Sjevernom Korejom o okončanju njezina nuklearnog programa i rekao da bi on nastavio šestostrane razgovore koji uključuju i Rusiju, Kinu, Japan i Južnu Koreju istodobno vodeći izravne pregovore s Pyongyangom.

Za Iran je kazao da bi ga istjerao na čistac organizirajući da mu se ponudi nuklearno gorivo za miroljubivu uporabu i preuzme iskorišteno gorivo koje se može upotrijebiti za izradu atomskih bombi, što bi, ako ne prihvati, pokazalo istinske motive režima u Teheranu.

Kerry bi ubrzao napore da se pomogne bivšim državama Sovjetskog Saveza da uklone ili osiguraju nuklearno, biološko i kemijsko oružje.

Bushova predizborna kampanja reagirala je kazavši da Kerry samo ponavlja ciljeve neširenja nuklearnog oružja koje je Bush već izložio.

Predsjednik Obavještajnog odbora Zastupničkog doma američkog Kongresa, republikanac Porter Goss rekao je kako je "nerealistično, možda opasno naivno navoditi na pomisao da ćemo nekako u sef zatvoriti sve nuklearne bombe".

U drugom po redu govoru posvećenom nacinalnoj sigurnosti Kerry nastoji iskoristiti najnižu popularnost predsjednika Busha do sada i pokazati da bi bio bolji od njega i u borbi protiv terorizma i sigurnosti gdje se ovaj osjeća najjačim.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara