Kerry: Povijesni nuklearni sporazum s Iranom stupa na snagu za nekoliko dana

Kerry: Povijesni nuklearni sporazum s Iranom stupa na snagu za nekoliko dana

Foto: FAH

POVIJESNI sporazum o iranskom nuklearnom programu stupa na snagu za nekoliko dana, prenosi AFP u četvrtak izjavu američkog državnog tajnika Johna Kerryja i podsjeća da istodobno počinje ublažavanje američkih sankcija protiv Teherana.

Kerry nije krio zadovoljstvo sporazumom koji su Iran i velike sile sklopile 14. srpnja u Beču i koji bi se "trebao početi provoditi za nekoliko dana, ukoliko sve bude dobro".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki državni tajnik, koji tri tjedna nije istupao u javnosti, potvrdio je da je u četvrtak ujutro još jedanput telefonski razgovarao s iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom, koji mu je kazao da će Iran ispuniti svoja obećanja. Dvojica diplomata, čije zemlje od 1980. nemaju diplomatske odnose, glavni su tvorci bečkog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji jamči da Islamska Republika neće doći u posjed atomske bombe u zamjenu za postupno i kontrolirano ukidanje  međunarodnih sankcija.

Kerry je posebice pozdravio činjenicu da je Iran 28. prosinca u Rusiju prebacio znatnu količinu slabo obogaćenog uranija, što je ključna faza sporazuma iz Beča. Prema odredbama sporazuma, Iran ne smije na dan stupanja na snagu sporazuma posjedovati više od 300 kilograma slabo obogaćenog uranija.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara