Kerry priznao izborni poraz

Kerry priznao izborni poraz

DEMOKRATSKI kandidat John Kerry nazvao je u srijedu predsjednika Georgea W. Busha i priznao mu pobjedu na izborima za američkog predsjednika, javile su u srijedu američke televizije Fox News i CNN.

Kerry je nazvao Busha nešto iza 11.00 sati po lokalnom vremenu da bi mu priznao pobjedu u saveznoj državi Ohio, a time i ukupnu pobjedu na predsjedničkim izborima, javile su televizije.

Američka novinska agencija Associated Press navodi da je razgovor trajao manje od pet minuta.

"Čestitam gospodine predsjedniče", rekao je Kerry u razgovoru, kako navodi AP pozivajući se na dva izvora, republikanca i demokrata.

Najavljeno je da će Kerry rano poslijepodne održati konferenciju za novinare.

Kako navode televizije Kerry je nazvao Busha nakon što je razmotrio kakve mogućnosti ima za nastavak borbe oko Ohioa i kakve izglede ima da dobije 20 glasova izbornika ove države koji odlučuju o tome tko će biti predsjednik.

Nakon prebrojavanja glasova u Ohiou Bush ima oko 136.000 glasova više nego Kerry. Demokrati su noćas inzistirali da se pobjednik u toj državi ne može proglasiti dok se ne prebroje i svi provizorni glasovi i glasački listići birača u odsutnosti. Bushova kampanja je ustvrdila da je Bush pobjednik jer statistički gledano Kerry ne može prestići Bushovu prednost.

Kerry: Danas može započeti zacjeljivanje

John Kerry priznao je u srijedu pobjedu predsjednika Georgea W. Busha na američkim izborima i pozvao Amerikance na jedinstvo i zacjeljivanje rana nakon ogorčene predsjedničke kampanje.

"Mi ne možemo dobiti ove izbore", rekao je Kerry u govoru u Bostonu. On je kazao kako je ranije u srijedu telefonirao Bushu i čestitao mu na pobjedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Razgovarali smo o opasnosti podjela u našoj zemlji i potrebi, očajničkoj potrebi, za jedinstvom, za pronalaženjem zajedničkog stajališta i sloge", rekao je Kerry.

"Nadam se danas da možemo započeti zacjeljivanje", kazao je on i obećao da će se boriti za premošćivanje stranačkih podjela između njegovih demokrata i Bushovih republikanaca.

Dobivši 20 izborničkih glasova Ohioa Bush je ukupno osvojio 274 glasova izbornika što je preko 270 potrebnih za pobjedu na predsjedničkim izborima. Kerry je osvojio 252 glasa izbornika, a još se uvijek ne zna tko će dobiti savezne države Iowu i New Mexico, ali to više ne igra nikakvu ulogu.

Bush je dobio 51 posto glasova birača na nacionalnoj razini ili preko 3 milijuna više nego Kerry što će sigurno dati snažniju legitimnost njegovom drugom mandatu u Bijeloj kući nego što ga je imao prvi. Na izborima 2000. Bush je pobijedio Ala Gorea osvojivši dovoljan broj glasova izbornika, ali je osvojio manje glasova birača.

Kerry je u svom govoru pozvao Busha da više pozornosti posveti suosjećajnom elementu svog "suosjećajnog konzervativizma", političkoj devizi pod kojom je dobio izbore 2000.

"Amerika treba jedinstvo i čezne za znatnijom mjerom suosjećajnosti", rekao je on. "Nadam se da će predsjednik Bush u nadolazećim godinama unaprijediti te vrijednosti", naglasio je on.

Kerry je obećao da će se boriti za stabilizaciju Iraka i obnovu ugleda Amerike u svijetu.

Kerryjevo priznanje poraza prekinulo je nagađanja da bi izbori u Ohiou mogli završiti na sudu i u dugom prebrojavanju glasova birača.

Bush je u Ohiou nakon prebrajavanja imao prednost od 136.00 glasova, ali su demokrati odmah nakon objavljivanja rezultata inzistirali da se ne može proglasiti pobjednik dok se ne prebroje i glasovi provizornih birača i onih koji su glasovali u odsutnosti. Još neprebrojanih provizornih glasova ima oko 150.000 uz neodređen broj glasova u odsutnosti.

Kerry je u govoru rekao da među tim glasovima ne bi mogao dobiti dovoljno da premosti Bushovo vodstvo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara