Kerum ide na sve ili ništa: Dalmaciju Iskru prodao Milaviću, Marjan otvara vrata u srpnju?

Foto: Jadran Babić/Cropix

ŽELJKO KERUM prodao je tvornicu Dalmacija Iskra u Dugom Ratu Jozi Milaviću, vlasniku Studenca. S tom i prodajom objekta na Malom Lošinju, Kerum je utržio nekih pet milijuna eura. Novac će plasirati u dovršenje hotela Marjan, koji bi vrata za prve goste trebao otvoriti u srpnju. Djeluje kao nemoguća misija, ali navodno se radi o vrlo ozbiljnom planu.

Sve za Marjan

Marjan, investicija od milijardu kuna, postao je prava fatamorgana za Keruma. Iz godine u godinu, svake zime, najavljuje se otvaranje do sezone. No, godine prolaze, a hotel i dalje stoji sablasno prazan i nedovršen. Po onome što se da vidjeti, građevinski stručnjaci procjenjuju da su završeni tek grubi radovi te da predstoji još dosta posla i novca za završetak.

Keruma vjerojatno nema smisla zvati i tražiti komentar, jer po njegovoj, zamalo i dvije godine staroj izjavi, treba još samo izabrati koltrine, tj. zavjese.

Splićani daju za zvjezdicu više

Planove za otvaranje hotela ne bi trebala poremetiti ni buka građevinskih strojeva, koje će zasigurno biti, obzirom da je na gradskom vijeću prošla odluka da se u proširenje Zapadne obale pred hotelom utuče gotovo desetina godišnjeg proračuna, nekih 70-ak milijuna kuna. Daje Kerum, ali daju i Splićani. Njemu, dakako u korist, jer će gradskim novcem financirati zvjezdica više i prodaja Marjana Hiltonu. Bilo bi fer da Kerum ne zaboravi sugrađane, koji su mu pomogli u najcrnjim trenucima neizvjesnosti. Možda i uplati koju kunu, onako dobre ruke...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A možda i ne. Kerum je u Marjan "istresao" preko svake mjere, postala je to prava crna rupa za njegov budžet. Kriza je, možda, dotukla trgovinu, no hotelijerstvo u sklopu Kerum grupe moglo bi je definitivno uništiti.

Ni 35 milijuna eura neće biti dosta?

Lani se Kerum za 20 milijuna eura riješio dućana južno od Neretve, prodalo se objekata po Zagrebu i Zagorju, sada je otišla i tvornica koju je Kerum 2007. godine kupio na dražbi za tri milijuna eura. Vila Rosina otišla je za 10 milijuna eura Marini Wallner iz Elanije, koja će na Kili sa mladim i poduzetnim Kerumovim nećakom Igorom Sapunarom zajedničkim naporima graditi jeftine stanove od 1.000 eura kvadrat. I to bez državnih poticaja?

Uprihodili su se milijuni, a Marjan i dalje miljama daleko od završetka. Teško da će i ova posljednja akvizicija nešto bitno poremetiti. Plan da se Marjan otvori do početka sezone djeluje kao naučna fantastika.

S Marjanom na izbore

Nema sumnje da bi otvaranje Kerumu značajno podiglo rejting u najpotrebnije vrijeme. Baš pred izlazak na parlamentarne izbore. Kerum sa otvorenim i zatvorenim Marjanom nikako nije isto. Kakav bi to adut u rukavu bio da se pred izbore može pohvaliti sa 150 novootvorenih radnih mjesta i obnovom jednog od simbola grada Splita, nakon godina patnje i odricanja (više njegovih radnika, nego njega osobno).

Zna i Kerum koliko je to važno. Indexu je još prije pola godine izjavio: "Kad otvorim Marjan, politička konkurencija neka se sakrije u mišju rupu". Vremena, međutim, više gotovo i nema, došao je trenutak za igru na sve ili ništa. Ili Marjan ili...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara