Kerum mijenja Kazališno vijeće zbog novog intendanta splitskog HNK

Kerum mijenja Kazališno vijeće zbog novog intendanta splitskog HNK

Tekst: Dragan Miljuš
Foto: Jakov Prkić/Cropix

SPLITSKI gradonačelnik Željko Kerum razriješit će u petak kazališno vijeće Hrvatskog narodnog kazališta, koje se već mjesecima muči s izborom novog intendanta. Milan Štrljić nije po Kerumovu ukusu, ne zna se tko bi mogao biti...

U interesu demokracije

"Ne izvršavaju obaveze, pravni propust uočili smo u natječaju za intendanta, očito je da to nije puka slučajnost, već rezultat njihova nekvalitetnog rada. Ne možemo to prihvatiti, jer radi se o ustanovi s godišnjim budžetom od 38 milijuna kuna. Kazališno vijeće treba raspustiti", objasnila je Kerumova zamjenica Anđelka Visković.

Pobunila se oporba. Zašto se mijenja ovo vijeće i koga će se staviti u novo? Ništa se ne zna. Kako će onda o tome glasati u petak?

"Očito je da se zamjenica Visković već neko vrijeme bavi kazalištem. Mi, međutim, nemamo nikakvih činjenica, ovo je silovanje cijele priče. Možete ovo napraviti, ali u interesu demokracije ne ide baš to tako. Predlažem neka dođe predsjednik vijeća pa neka on kaže svoju stranu...", zatražio je SDP-ovac Darko Parić, no prijedlog nije prošao. 

Kerumov arhitekt lak na jeziku

Sanja Župa iz HDZ ponovno je digla živce Kerumovim ljudima. "Kažete da je kriterij za razrješenje i imenovanje nekvalitetan rad. Hoćete li taj isti kriterij koristiti kad bude riječ o vašem nekvalitetnom radu", odvažila se Župa na provokaciju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ajd' u k...", promrmljao je nešto, ne baš lijepo, Kerumov vijećnik Zoran Jeramaz, autor Jokera. Prošao je bez opomene.

Vijećnička pitanja donijela su nova uzbuđenja. "Što ste u ovih 10 mjeseci napravili na zapošljavanju u Gradu Splitu?", pitala je Župa.

"U ovo vrijeme nezaposlenosti i gubitka radnih mjesta, teško je govoriti o tome. Grad Split nije firma za zapošljavanje, ali može utjecati potezima i mjerama. Gradske službe dostupne svima i spremne u rekordnom roku obaviti sve... City One, Radisson i ostali zaposlit će dvije tisuće ljudi...", nije se pretjerano uzbuđivao Kerum.

Nagodba s Ugrinama nezakonita i štetna za Grad Split

Nagodba s obitelji Ugrin? Što je s tim, zanimalo je Marina Jurjevića, šefa splitskog SDP-a.

"Puno sam pričao o tome, neugodno me iznenadilo pitanje na prošloj sjednici. Najmanje sam ja dogovarao, a najviše sam prozvan. Kažu mi da je pravno čisto sto posto. Dvaput jednoglasno izglasano da se ide u nagodbu", nejasno je Kerumu što se njega pita oko nagodbe teške 5,25 milijuna kuna za 1.500 metara četvornih. Zamjenik Jure Šundov izrazio je zadovoljstvo sa sklopljenom nagodbom.

"Jesmo glasali u dobroj vjeri, no nije nam bio poznat ovaj dokument koji navodi da je zaključenje nagodbe nezakonito trošenje sredstava i da je štetno za Grad Split. Nitko ovo od nas nije vidio", upozorio je Jurjević, pokazavši zaključaj gradske Službe za imovinsko pravne poslove i gospodarenje gradskim resursima. Priča je privukla i pažnju Državnog odvjetništva. Ni oni nisu još uvijek sigurni je li sve bilo po propisu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara