Khatami protiv smrtne kazne, čak i za Sadama

IRANSKI predsjednik Mohammad Khatami izrazio je u srijedu protivljenje smrtnoj kazni, čak i za sa Sadama Huseina koji je, prema njegovom mišljenju, zločinac koji bi je najviše zaslužio.

"Nisam pristaša smrtne kazne, ali ako postoji slučaj u kojem bi se tebala primjeniti, bila bi najpravednija kazna za Sadama...iako ni to nikada ne bih poželio", rekao je Khatami.

On je izrazio nadu da će Sadam imati "pošteno suđenje i pravednu presudu".

Khatami je također izjavio da bi se svjedočenje Sadama Huseina moglo pokazati neugodnim i nezgodnim po Sjedinjene države koje su podupirale Irak u ratu protiv Irana.

"Javno suđenje Sadamu bi se moglo pokazati ne tako javnim kao što se očekuje jer bi on imao svašta reći o onima koji su mu sada suprotstavljeni, a to se Amerikancima ne bi previše svidjelo", kazao je Khatami.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iran tvrdi da je upravo zahvaljujući Amerikancima Irak došao u posjed moćnog oružja, uključujući i kemijsko, a posebne zasluge idu na račun nekih dužnosnika u sadašnjoj, Bushovoj, administraciji. Među imenima koja se spominju je i ono Donalda Rumsfelda, sadašnjeg ministra obrane koji je služio u nekoliko američkih vlada koje su podupirale režim Sadama Huseina.

Teheran smatra SAD i druge zapadne zemlje odgovornima za goleme žrtve i štetu tijekom osmogodišnjeg iransko-iračkog rata od 1980. do 1988.

(Hina) vk sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara