Kilogrami opasniji od pušenja: Pretilost postaje vodeći uzrok raka

Tekst: N.Š.
Foto: Arhiva

DEBLJINA bi mogla postati vodeći uzrok raka kod žena u zapadnim zemljama, pokazalo je jedno europsko istraživanje.

Debljina i pretilost već sada su uzrok 8 posto zloćudnih bolesti u Europi.

"Pretilost se razvija takvom brzinom da postoji mogućnost kako će postati najveći uzrok raka kod žena u sljedećem desetljeću", rekao je Andrew Renehan, stručnjak za rak na Sveučilištu Manchester.

Broj zloćudnih bolesti uzrokovanih debljinom se udvostručio

Rehenan i njegove kolege razvili su model po kojem predviđaju broj zloćudnih bolesti uzrokovanih debljinom u 30 europskih zemalja. Izračunali su da se od 2002. do 2008. broj takvih bolesti udvostručio. On kaže kako neka američka istraživanja pokazuju da je pretilost uzrok čak 20 posto malignih oboljenja.

Stručnjaci smatraju ovo istraživanje važnim, jer će oblikovati politiku liječenja i prevencije raka diljem Europe.

"Debljina ili pretilost vjerojatno su jedan od najvećih uzroka raka nakon pušenja", rekla je Lucy Boyd, epidemiologinja koja nije imala veze s ovim istraživanjem

Krivi su hormoni?

Znanstvenici još uvijek nisu našli jasnu vezu između povećane tjelesne težine i rizika od zloćudnih oboljenja, ali pretpostavljaju kako je stvar u hormonima. Deblji ljudi proizvode više hormona, poput estrogena koji pomažu rast tumora.

S druge strane, postoje znanstvenici koji se ne slažu s ovom teorijom i misle da pretilost neće pretjerano utjecati na broj oboljelih.

"Malo je vjerojatno da će imati jednako snažan utjecaj na rak kao pušenje", rekao je Jan Coebergh, profesor nadziranja raka na Sveučilištu Erasmuzs koji je proveo slično istraživanje.

No, svi se slažu u jednom, treba razvijati nove metode za borbu protiv epidemije pretilosti koja polako prijeti Europljanima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara