Kina Amerikancima prijeti torpediranjem dolara

Kina Amerikancima prijeti torpediranjem dolara

KINESKA VLADA je, kako piše "Daily Telegraph", otpočela kampanju sve manje diskretnih prijetnji da će, ukoliko SAD budu inzistirale na trgovinskim i sličnim sankcijama u svrhu revalvacije juana, likvidirati svoja ulaganja u SAD i izazvati sveopći kaos na burzama.

"Nuklearnu opciju", kako sa sve manje ironije, a sve više zabrinutosti taj potez nazivaju politički i ekonomski analitičari, su u intervjuima najavila dvojica vodećih kineskih dužnosnika - Xia Bin, načelnik Centra za istraživanje razvitka, te He Fan iz Kineske akademije znanosti.

He Fan tvrdi da je Kina akumulirala veliku količinu dolara, od čega je veliki dio u američkim vladinim obveznicama, te zahvaljujući tome dolar još uvijek uživa status rezervne valute u svijetu. Ukoliko bi američka vlada pokušala podići cijenu juana u odnosu na dolar - što sve upornije traže demokratski političari na čelu s Hillary Clinton - kineska vlada bi počela ubrzano prodavati dolare te tako dovesti do dramatičnog pada njegove vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglo slabljenje dolara, čija je vrijednost ionako rekordno niska, moglo bi imati katastrofalne posljedice po američko gospodarstvo. Financijska tržišta, na kojima se posljednjih tjedana bilježi značajna nestabilnost, su već obeshrabrena poremećajima na tržištu nekretnina u SAD i sve većim brojem američkih građana koji više nisu u stanju isplaćivati hipoteke.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara