Kina bijesna zbog susreta Baracka Obame i Dalaj Lame

Kina bijesna zbog susreta Baracka Obame i Dalaj Lame

Tekst. S.C.H.
Foto: AFP

POSJET tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame Washingtonu i njegov susret s američkim predsjednikom Barackom Obamom ozbiljno je razljutio Peking koji je američkoj administraciji poručio da je taj čin ozbiljno potkopao odnose između Kine i SAD-a, prenosi danas BBC.

U oštro intoniranoj izjavi, objavljenoj nakon susreta Obame i Dalaj Lame u četvrtak, navodi se kako će Washington morati poduzeti odlučne i konkretne poteze kako bi poništio negativan efekt koji je taj susret ostavio na odnose između dvije zemlje.

Zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Cui Tiankai, koji je potpisao izjavu, tvrdi kako susret američkog predsjednika s duhovnim vođom, kojega Peking smatra separatistom zbog njegove dugogodišnje borbe za neovisnost Tibeta, predstavlja "ozbiljno miješanje u unutarnju politiku Kine i žestoko vrijeđa nacionalne osjećaje Kineza".

Iako je Washington posljednji susret Obame i Dalaj Lame nastojao prikazati više kao privatni posjet, a ne sastanak političke prirode, Kina ga nije dobro primila, jednako kao što je zamjerala zbog prijašnjih sličnih susreta bivših američkih predsjednika sa tibetanskim vođom.

Neuobičajeno oštra reakcija Pekinga

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No posljednji je susret, slažu se gotovo svi svjetski mediji, izazvao neuobičajeno oštru reakciju Pekinga, oštriju od svih dosadašnjih.

Kina posebno zamjera što su Obama i Dalaj Lama prilikom razgovora naglasili loše stanje ljudskih prava u Kini, te su podsjetili na činjenicu da su brojni Tibetanci nezadovoljni politikom čvrste ruke kakvu Kina provodi u tom dijelu svijeta.

Spomenuti je sastanak održan u trenutku kada Kina zamjera Americi prodaju oružja Tajvanu, dok SAD optužuju Kinu za cyber špijuniranje.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu također je izjavio da je susret Obame i Dalaj Lame grubo prekršio ranije iznesene stavove Washingtona u kojima se tvrdilo kako SAD prihvaćaju činjenicu da je Tibet sastavni dio Kine.

No glasnogovornik predsjednika Obame je nakon sastanka izjavio kako je američki predsjednik istaknuo svesrdnu podršku tibetanskim pravima, iako se ne precizira kakva su to prava i odnosi li se izjava na borbu za samostalnost.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara