Kina će sniziti stopu obaveznih rezervi za banke kako bi pomogla gospodarstvu

Kina će sniziti stopu obaveznih rezervi za banke kako bi pomogla gospodarstvu
Foto: EPA

KINESKA središnja banka objavila je da će dodatno sniziti stopu obaveznih rezervi za banke, oslobađajući time do 116 milijardi dolara za nove kredite kako bi otklonila rizik osjetnijeg usporavanja gospodarskih aktivnosti.

Najnovija mjera potpore usvojena je u kontekstu pojačanih zabrinutosti za rast drugog gospodarstva svijeta koje se suočava sa slabom domaćom potražnjom i sve izraženijim pritiskom američkih carina.

Trenutno je na snazi stopa obaveznih rezervi od 14,5 posto za velike zajmodavce, te od 12,5 posto za manje banke.

Peto sniženje

Iz središnje su banke danas najavili da će ih u dvije faze sniziti za ukupno jedan postotni bod.

Sniženje će stupiti na snagu 15. i 25. siječnja, uoči dugotrajnih proslava Lunarne nove godine kada potražnja za gotovinom obično raste.

Stope obaveznih rezervi bit će time snižene peti puta u proteklih 12 mjeseci.

Središnja će banka tim potezom neto za kreditiranje osloboditi 800 milijardi juana (116,51 milijardu dolara) s obzirom na to da će banke dio od ukupno novoraspoloživih 1500 milijardi juana iskoristiti za vraćanje srednjoročnih kredita, tumači Reuters.

Odluka o sniženju stope obaveznih rezervi objavljena je nekoliko sati nakon što je kineski premijer Li Keqian najavio nove mjere potpore gospodarstvu, uključujući i sniženje poreza i raznih pristojbi.

Kinesko je gospodarstvo prošle godine prema nekim procjenama poraslo oko 6,5 posto, u skladu sa službenim ciljem ali sporije nego u 2017. kada su aktivnosti porasle 6,9 posto.

U ovoj godini očekuje se daljnje usporavanje pa neki analitičari predviđaju stopu rasta od oko šest posto, što bi bio najslabiji rast od 1990. godine, upozorava Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara