Kina i Francuska ojačale odnose s 27 milijardi dolara

FRANCUSKA i Kina su potpisale sporazume u kojima su se predsjednici tih dviju zemalja obvezali na jačanje suradnje i međunarodnih odnosa vrijedne 27 milijardi dolara. Francuski predsjednik, Nicholas Sarkozy i kineski predsjednik, Hu Jintao prisustvovali su potpisivanju čak 21 sporazuma u Velikoj narodnoj dvorani u Pekingu.

Dva sporazuma potpisao je proizvođač zrakoplova, Airbus, vrijedne oko 10 milijardi eura. Naime, potpis je preduvjet za kupnju 110 putničkih zrakoplova tipa A320, 40 zrakoplova tipa A330 te još 10 zrakoplova za China Southern Airlines. Sporazum je potpisan i s Arevom, najvećim proizvođačem nuklearnih reaktora u svijetu, o gradnji dva nuklearna reaktora u gradu Taishan u južnoj kineskoj provinciji, vrijedan 8 milijardi eura.

Areva, također, planira investicijski projekt sa Nuclear Power Corporation, koja je pristala kupiti 35 posto urana kojeg proizvodi Arevina afrička podružnica UraMin.

"Ovo partnerstvo predstavlja veliki korak u povijesti grupacije Areva", kazala je izvršna direktorica te kompanije Anne Lauvergeon, te nadodala: "radi se o najvećem međunarodnom komercijalnom sporazumu kojeg je francuska nuklearna industrija ikada potpisala."

Ostali potpisani sporazumi odnosili su se na  zajedničko suzbijanje klimatskih promjena, suradnji na urbanom razvoju, prevenciji bolesti te telekomunikacijama i sugurnosti proizvodnje.


V.M.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara