Kina optužila stranog novinara za špijunažu

KINA je u utorak objavila da je strani novinar, uhićen prošlog mjeseca, priznao kako je špijunirao za "stranu obavještajnu službu".

Ching Chong (55), dopisnik singapurskog lista Straits Times s boravištem u Hong Kongu, uhićen je 22. travnja, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Pekingu.

"Ching je već priznao da je zadnjih godina po nalogu stranih obavještajnih službi prikupljao osjetljive informacije i za svoju špijunsku aktivnost bio dobro plaćen", navodi se u priopćenju kineskog ministarstva.

Chingova žena izjavila je kako joj je muž optužen jer je pokušavao otkriti povjerljive informacije u vezi s bivšim šefom komunističke partije Zhao Ziyangom, koje se tretiraju kao "državna tajna".

Singapurske novine za koje je radio uhićeni novinar, u ponedjeljak su objavile da je Ching 28. travnja kazao "kako pomaže kineskim vlastima u istrazi ... koja nije u vezi s listom Straits Times".

Chingova žena Mary Lau rekla je za privatnu tv-postaju Hong Kong Cable Television da je uhićen u Guangzhou 22. travnja, kad je stigao na sastanak s osobom koja mu je trebala dobaviti dokumente u vezi sa Zhao Ziyangom.

Zhao je isključen iz partije 1989. godine zbog optužbe da simpatizira prodemokratske prosvjednike. Umro je u siječnju ove godine, nakon što je posljednjih 15 godina života proveo u kućnom pritvoru.

Singapurski list objavio je kako su kineski dužnosnici odbili dozvoliti predstavnicima njihove novinske kuće bilo kakav kontakt s uhićenim novinarom.

"Čekamo da kineske vlasti objave što mu stavljaju na teret, kako će ga dugo držati u istražnom zatvoru i da li će ga i kad pustiti na slobodu", priopćio je list dodajući kako se Ching, šef dopisništva singapurskih novina u Kini, isticao vrhunskom profesionalnošću i korektnošću.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara