Kina oštro prosvjeduje protiv američkog razarača: Prekršio je naše zakone

Kina oštro prosvjeduje protiv američkog razarača: Prekršio je naše zakone

Foto: 123rf

KINESKO ministarstvo vanjskih poslova ustvrdilo je da je američki razarač, koji je tijekom dana prošao u blizini otoka na koji polažu pravo Kina i još neke zemlje, prekršio kineske zakone ulaskom u njezine teritorijalne vode.

Kina polaže pravo na veći dio Južnog kineskog mora, kojim godišnje brodovi prevoze robe u vrijednosti 5 bilijuna dolara. Vijetnam, Malezija, Filipini i Tajvan također polažu pravo na to područje.

"Američki razarač prekršio je kineske zakone ulaskom u kineske teritorijalne vode bez traženja dozvole prolaska, i kineska je strana poduzela relevantne korake uključujući nadgledanje i opomene", priopćilo je kinesko ministarstvo vanjskih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik Pentagona Jeff Davis ranije je izjavio kako nijedan kineski brod nije bio u blizini američkog razarača USS Curtis Wilbur dok je prolazio u blizini otoka Triton u otočju Paracel.

Po njegovim riječima ova operacija "iskušava ustrajnost triju zemalja Kine, Tajvana i Vijetnama u tome da sužavaju prava slobodne plovidbe", te da je ona sukladna američkom stajalištu da bi se ključnu morsku liniju trebalo tretirati kao dio međunarodnih voda.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara