Kina počela graditi najduži most na svijetu

Kina počela graditi najduži most na svijetu

RADOVI na izgradnji mosta nad morem dugog 36 kilometara, koji će biti najduži na svijetu, počeli su na istoku Kine, piše kineski tisak.

Most sa šest prometnih traka za automobile protezat će se iznad zaljeva Hangzhou i za 120 kilometara skratiti put od Šangaja do grada Ningbo u pokrajini Zhejiang, piše dnevnik China Daily.Završetak gradnje očekuje se za pet godina, a puštanje u promet 2009.

Projekt vrijedan 11,8 milijardi juana (1,4 milijarde dolara), financiraju poduzeća iz Zhejianga (35 posto) koja žele približiti se što je više moguće poslovnoj metropoli Šangaju, a ostalu svotu osigurale su zajmovima četiri kineske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima jednoga od predstavnika izvođača, novi most neće biti samo najduži na svijetu već i izgrađen na krajnje složenom morskom području, jednom od triju mjesta na svijetu gdje su plimni valovi najviši.

Zaljev Hangzhou, južno od područja delte rijeke Yangtse, jedna je od najpropulzivnijih regija Kine. Sa samo 10,4 posto stanovništva od ukupno 135 milijuna u Kini u 2002. ostvarili su bruto domaći proizvod (BDP) koji je iznosio 22,1 posto ukupnog BDP-a Kine.

Sada je najduži most na svijetu 25 kilometara dugi most u Perzijskom zaljevu koji povezuje Saudijsku Arabiju i Bahrein.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara