Kina ponovila upozorenje Baracku Obami: Otkažite susret s Dalaj Lamom

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

PEKING je danas ponovno pozvao Washington da odmah otkaže najavljeni susret između američkog predsjednika Baracka Obame i tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame kako ne bi dodatno pogoršao odnose između Kine i SAD-a, prenosi britanski BBC.

Obama i Dalaj Lama će se, prema prijašnjem dogovoru, sastati u Bijeloj kući 18. veljače, a susret je danas potvrdio i američki glasnogovornik Robert Gibbs, koji je naglasio kako je Dalaj Lama "međunarodno priznati i uvaženi duhovni vođa i predstavnik Tibeta", te da predsjednik Obama očekuje kako će susret biti angažiran i konstruktivan.

Gibbs je dodao kako Washington vjeruje da s Pekingom ima dovoljno zreo i stabilan odnos koji im omogućava da se slože oko zajedničkih interesa, ali da jednako tako obje zemlje shvaćaju da se ne mogu slagati baš oko svih pojedinosti.

Kina se oštro protivi susretu Obame i Dalaj Lame
Na te je riječi odmah reagirao glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Ma Zhaoxu, koji je rekao kako se Kina izričito protivi Dalaj Laminu posjetu SAD-u i bilo kakvom kontaktu američkih vlasti s tibetanskim vođom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je ponovno pozvao američku stranu da prihvati osjetljivost problema Tibeta te zatražio da SAD prihvati Tibet kao sastavni dio Kine i da se suprotstavi ideji tibetanske neovisnosti.

U skladu s tim očekivanjima, Kina je opetovala svoj poziv Washingtonu da opozove sastanak s Dalaj Lamom, nazvavši ga "pogrešnim potezom", kako bi se izbjeglo nanošenje dodatne štete kinesko-američkim odnosima.

Obama je već jednom izašao ususret Pekingu i odgodio susret s tibetanskim vođom

Washington je pak odgovorio kako vrlo ozbiljno shvaća pitanje Tibeta, podsjećajući kako je predsjednik Obama već prošle godine, uoči službenog posjeta Pekingu, odgodio susret s Dalaj Lamom te da je kineskim čelnicima tom prilikom najavio kako se namjerava sastati s tibetanskim vođom.  

Kina, koja je Tibet okupirala 1950. godine i od tada se neprestano bori s pokretom za nezavisnost tog područja, Dalaj Lamu smatra separatistom, nastojeći ga već godinama izolirati od ostatka svijeta i spriječiti njegove susrete sa svjetskim čelnicima.

Dalaj Lama je Tibet napustio 1959. godine nakon neuspješne pobune tamošnjeg stanovništva u borbi za neovisnost te od tada živi u Indiji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara