Kina ponudila pomoć Sjevernoj Koreji u listopadu

KINA je u utorak potvrdila da je ponudila Sjevernoj Koreji ekonomsku pomoć kada je jedan od čelnika Komunističke stranke posjetio Pjongjang u listopadu prošle godine, ali nije rekla koliko je ta pomoć vezana za sjevernokorejsko sudjelovanje u pregovorima o njezinom nuklearnom programu.

Japanske novine "Asahi Shimbun" pišu pozivajući se na izvore u Washingtonu da je Wu Bangguo, drugi čovjek kineske Komunističke stranke i predsjednik kineskog parlamenta, ponudio Pjongjangu 50 milijuna dolara pomoći ako pristane na sudjelovanje u pregovorima o svojim nuklearnim ambicijama.

"Kada je Wu Bangguo posjetio Sjevernu Koreju najavio je da je Kina odlučila pružiti ekonomsku pomoć Pjongjangu. Sada Sjeverna Koreja i Kina pregovaraju", navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Japan, Kina, SAD, Rusija i Južna Koreja pokušavaju mjesecima dogovoriti drugi krug pregovora sa Sjevernom Korejom o nuklearnoj krizi nakon što je prvi krug završio bez zaključka u kolovozu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Japanski list tvrdi da je Kina spremnija pružiti financijsku pomoć Sjevernoj Koreji nego li u nafti ili hrani.

Sjeverna je Koreja prošli tjedan ponovila svoju ponudu da će zamrznuti svoj nuklearni program, ali u zamjenu za niz ustupaka uključujući i kompenzaciju za prekid njezinih nuklearnih aktivnosti.

(Hina) bis sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara