Kina pozvala novog papu da prekine veze s Tajvanom

KINA, koja nema službenih veza s Vatikanom, uputila je u srijedu čestitke kardinalu Josephu Ratzingeru na izboru za novoga papu i pozvala Svetu Stolicu da prekine veze s Tajvanom.

Tajvan, međutim, nije pokazao zabrinutost zbog zahtjeva Pekinga, a analitičari ocjenjuju da će Kina prvo morati učiniti neke vjerske ustupke Svetoj Stolici koja bi tek tada mogla odlučivati o prekidu veza s Tajvanom.

"Čestitamo Josephu Ratzingeru na izboru za papu", kazao je novinarima glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Qin Gang pojasnivši da Peking želi "poboljšati odnose Kine i Vatikana na osnovi dvaju načela".

"Prvo, Vatikan mora prekinuti odnose s Tajvanom... drugo, Vatikan se ne može miješati u našu unutarnju politiku, uključujući miješanje u unutarnja pitanja iz vjerskih razloga".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kina, koja želi vratiti Tajvan, odvojen od 1949. godine, pod svoj suverenitet, prijeti ratom odluči li otok proglasiti neovisnost.

Službeni Taipei je odbacio pekinške izjave u srijedu uz obrazloženje da je Kina često puta iznosila takve zahtjeve Vatikanu.

Tajvan, koji ima diplomatske veze sa samo 25 zemalja, ima oko 300.000 katolika.

Vatikan procjenjuje da je u Kini oko 8 milijuna katolika.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara