Kina: SAD rekle da nemaju namjeru napasti Sjevernu Koreju

KINA je u petak rekla da su SAD na šestostranim pregovorima u Pekingu izjavile kako nemaju namjeru napasti Sjevernu Koreju ni pokušati srušiti njezin režim.

"Sjedinjene Države rekle su kako nemaju namjeru prijetiti DNRK, napasti je ili mijenjati njezin režim", rekao je kineski pregovarač i doministar vanjskih poslova Wang Yi na konferenciji za novinare nakon završetka trodnevnih razgovora u glavnom kineskom gradu.

Washington želi, nastavio je Wang, riješiti otvorene probleme sa Sjevernom Korejom i postupno otvarati diplomatske veze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"SAD su izrazile nadu u rješavanje međusobnih problema pregovorima, što će dovesti do postupne uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja", rekao je.

Na upit što bi Kina učinila ako Pjongjang izvede nuklearni pokus ili objavi kako raspolaže nuklearnim oružjem, Wang je izrazio nadu "kako taj scenario neće postati stvarnost".

Odgovarajući na pitanje bi li sjevernokorejsko nastavljanje programa atomskog oružja nagnalo Kinu da razmotri svoju gospodarsku pomoć toj zemlji, Wang je rekao kako će se pomoć nastaviti.

"Kina će i ubuduće pružati tu pomoć u skladu sa svojim mogućnostima", rekao je kineski doministar, nazivajući to "gestom dobre volje" prema "bliskoj i prijateljskoj" susjednoj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara