Kina se najvišom prugom na svijetu spojila s Tibetom

DANAS je kineski predsjednik Hu Jintao svečano otvorio željezničku prugu Qinghai-Tibet koju je opisao kao "veličanstven pothvat".

Gradnja 1400 km duge pruge koja spaja glavni tibetanski grad Lhasu s Golmudom, glavnim gradom provincije Qinghai u središnjoj Kini, u državnim medijima je slavljeno kao veliko tehnološko dostignuće.

Naime, kineski inženjeri i građevinari morali su savladati probleme s kojima se susretao rijetko tko na svijetu, s obzirom da pruga prolazi kroz jedan, po kriteriju nadmorske visine, najviših terena na svijetu.

Na svom najvišem dijelu pruga se nalazi na visini od 5200 m, što je za oko 225 m razbilo dosadašnji rekord koja je držala pruga koja spaja peruanske Ande s ostatkom zemlje.

Visina na kojoj se nalazi pruga inženjere je prisilila da koriste posebnu tehnologiju ne samo za gradnju, nego i za održavanje tračnica, s obzirom da se na više od polovice trase pruga umjesto na tlu morala graditi na ledu. Na tim je područjima u tračnice ugrađena posebna oprema koja bi morala osigurati njihovu stabilnost.

Visina na kojoj će pruga prolaziti također je iziskivala gradnju posebnih vagona. Tako su oni dobili posebne prozore koji bi trebali štititi od UV-zraka čiji je učinak po ljude daleko pogubniji na velikim visinama.

Svaki od vagona također je opremljen posebnim zalihama kisika te se, poput putničkih zrakoplova, nalazi pod pritiskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Put od Golmuda do Lhase traje otprilike 47 sati, a cijena karte iznosi između 50 i 160 dolara

I dok su kineski mediji i javnost oduševljeni dostignućem te najavljuju da će se pruga nastaviti graditi do indijske granice, ovaj je događaj izazvao bijesne reakcije kod dijela svjetske javnosti.

Naime, izražava se strah da će pruga potpuno poremetiti delikatnu ekološku ravnotežu u toj oblasti, do sada uglavnom netaknutu rapidnom industrijalizacijom koja je zahvatila druge dijelove Kine.

Borci za slobodni Tibet su, pak, izrazili negodovanje jer su uvjereni da će pruga kineskoj vladi omogućiti da ojača tamošnji vojni kontingent, kao i doseljevanje stanovnika iz drugih dijelova Kine koji već desetljećima mijenjaju demografsku sliku nauštrb lokalnog tibetanskog stanovništva.

U Tibet su početkom 50-ih godina ušle kineske komunističke snage te ga formalno pripojile NR Kini, a nakon neuspjelog tibetanskog ustanka, 1959. godine iz pokrajine je

protjeran tibetanski duhovni vođa Dalaj lama.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara