Kina svečano slavi 60. obljetnicu komunizma

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

KINESKA prijestolnica je spremna za sutrašnju ceremoniju proslave 60-godišnjice osnivanja NR Kine. Nekoliko tisuća policajaca i vojnika ogradilo je centar Pekinga od svih prolaznika uoči početka proslave. Kako prenosi Reuters, za ovu prigodu je angažirano više državnih snaga sigurnosti nego za otvaranje Olimpijskih igara. Proslavu su mjesecima pripremale vojska i dobrovoljci koji će sudjelovati u mimohodu u Pekingu uz alegorijska oklopna kola, ples i pjesmu u čast režima i njegovih dostignuća. 

"Narodna Republika Kina, narodna vlada, danas su stvoreni", proglasio je u subotu, 1. listopada 1949., tada 55-godišnji vođa kineske revolucije Mao Ce Tung komunističku državu od 476 milijuna ljudi.

Ceremonija u čast režima

U današnjoj Kini, jednoj od rijetkih preostalih komunističkih zemalja, živi 1,3 milijarde stanovnika.  proslavu su mjesecima pripremale vojska i dobrovoljci koji će sudjelovati u mimohodu u Pekingu uz alegorijska oklopna kola, ples i pjesmu u čast režima i njegovih dostignuća.

Poslije govora kineskog predsjednika Hua Jintaoa slijedit će mimohod Narodne oslobodilačke vojske. Mimohod će završiti na Trgu Tiananmen pred okupljenim kineskim vodstvom i članovima diplomatskog zbora, a bit će izložen i potpuno nov portret Mao Ce Tunga.

Nužan ekonomski napredak

Zbog nedavnih nemira koji su Kinu potresali, a u kojima su sudjelovali pripadnici kineskih manjina, na obodu Tiananmena podignuto je 56 stupova u crveno-zlatnoj boji kineske zastave, svaki kao simbol jedne od manjina u golemoj Kini.

Na danas održanom svečanom domjenku uoči sutrašnje velike proslave, na kojem je sudjelovalo tri tisuće kineskih i stranih uzvanika, premijer Wen Jiabao je rekao da su "za 60 godina brilijantnih dostignuća zaslužni kineski narod i Komunistička partija Kine. Premijer je naglasio da se zemlja mora fokusirati na ekonomski napredak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara